Egészséges táplálkozással a gyermekáldásért

Valószínűleg hallottad már, hogy a táplálkozás egyike a legmeghatározóbb termékenységet befolyásoló tényezőknek. Igen gyakran tapasztalom azonban, hogy  az anyai örömökre vágyó hölgyek nem fektetnek erre kellő hangsúlyt.

Bár nem az étrend az egyetlen tényező a sikeres családalapításhoz, de sokat hozzátehet, és sajnos el is vehet. Azonban nemcsak Te, mint nő viseled ám a felelősséget a helyes étrend összeállításában, az egészséges gyermek megszületésében a férfiak étrendje is szerepet játszik.

Az emberi test mindig az egyensúlyra törekszik, és bizonyos határokon belül képes helyrehozni a kisebb-nagyobb károkat, amiket a nem megfelelő életmóddal elkövetsz, de nem a végtelenségig! Akkor lehet anya egy nőből, ha (testileg és lelkileg is) abban a tökéletes vagy ahhoz igen közeli állapotban van, ami egy gyermek kihordásához és megszületéséhez szükséges.

banner_660x85

Sem az nem kedvez a termékenységnek, ha túl sovány vagy, sem az, ha túlsúlyos, elhízott, vagyis a kettő közötti egészséges állapot elérése kell, hogy legyen a célod. A többnyire lelki okokra visszavezethető anorexia is egyike (akár csak átmeneti) a meddőséget okozó problémáknak. Ez esetben a testzsír-százalék annyira lecsökkenhet, hogy maga a menstruáció is elmarad. Persze a másik véglet szintén gyakori probléma, vagyis, amikor egy túlsúlyos nő vágyik anyaságra, de a teste, képletesen a további súlygyarapodástól is megőrizve őt, „megakadályozza” a fogamzást. Élettanilag ennek persze még számtalan endokrinológiai probléma, krónikus betegség is a hátterében állhat. Nehéz megállapítani, hogy a túlsúly vagy az abból eredő betegség (esetleg a mostanában egyre gyakoribban diagnosztizált PCOS), netán mindezek egyszerre okozzák a terméketlenséget.

Jó hír azonban, hogy életmódváltással és egészséges mértékű fogyással az esetek nagy részében a termékenység is visszanyerhető. Sosem késő felvenned tehát a sportcipőt és áttérni a nagy mennyiségű állati eredetű zsírokat, finomított cukrot és liszteket nélkülöző, természetes, friss, szezonális élelmiszerekben, ételekben gazdag étrendre.

Mind az elkészítési módokat, mind pedig a nyersanyagok eredetét tekintve a lehető legtermészetesebb irány felé kell közelítened. Ne hagyj ki egyetlen főbb táplálékcsoportot sem ezek közül:

  • teljes kiőrlésű gabonafélék és termékek,
  • idényjellegű zöldségek és gyümölcsök,
  • sovány fehérhúsok (időnként a sovány vörös hús is belefér), tengeri halak,
  • sózatlan olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok,
  • tejtermékek (hacsak nem küzdesz tejfehérje-allergiával vagy tejcukor-érzékenységgel),
  • tojás.

A túl aszketikus, vegán jellegű étkezés inkább rontja a termékenység esélyét, ezért pár hónappal a tervezett fogamzást megelőzően fokozatosan kezdd visszaépíteni az állati eredetű egészséges élelmiszereket is, ha eddig mellőzted a fogyasztásukat.

Fontos, hogy minden, amit megeszel, megiszol, a lehető legfrissebb, legkockázatmentesebb legyen. Kerülj minden olyan élelmiszert, ételt, aminél fennáll a veszélye a romlásnak, penészedésnek vagy bármiféle szennyezésnek, fertőzésnek: pl. nyers tej, nyers tojás, penésszel érő sajtok, nyers hús és hal. A konyhát és a hűtőszekrényi is tartsd a legtisztábban. Akadályozd meg, hogy a nyers, félkész és a késztermékek érintkezzenek egymással, akár a kezed, evőeszközöd vagy a konyharuha által.

Halak esetében kerüld a nagyobb méretűre növő fajtákat, ezek ugyanis a tengerekből származó higanyt vagy egyéb nehézfém-maradványokat tartalmazhatnak.  Az Omega 3 zsírsavmennyiséget a kisebb méretű halfélék, a hidegen sajtolt növényi olajok, olajos magvak és megfelelő táplálék-kiegészítők segítségével pótold.

Összességében a termékenységet meghatározó számos tényező mellett a táplálkozásod is kiemelt szereppel bír, így sosem késő szemügyre venned, hogy mi kerül a tányérodra.

Ha bármilyen kérdésed van, keress bátran!

Losánszki Csilla - fitnesz edző

Baráti üdvözlettel:
Losánszki Csilla
Sportrehabilitációs személyi edző, funkcionális csoportos trainingek oktatója, táplálkozási tanácsadó

Check Also

rebarbara recept

7 év és egy recept, ami leteszi a voksot a rebarbara fogyasztása mellett

Itt a tavasz, és megjelent a szupermarketek, piacok kínálatában a rebarbara is. Fura, hosszú szárak, …