stressz kezelés

Stresszes ünnepek kezelése – hogyan kerüld el a karácsonyi kiborulást?

A karácsony a családod életében egy káosz, stressz és vita forrása? Biztos így kell lennie?

A legstresszesebb időszak a dolgozó anyák körében a november és december. Október végén, november elején egyre inkább szembesül az ember azzal, hogy közeledik a karácsony. Az ünnep számos kérdést szokott felvetni. Ki mit kapjon? Rokonokhoz mikor megyünk, hogyan legyen szervezve? Mit főzzek? Milyen menüvel készüljek? Fát is kell szerezni, hiszen a gyerek szereti. Munka után mikor fogok tudni vásárolni, készülni? Majd amikor az ember mindent kitalál és elindul a beszerző körútjára azzal szembesül, hogy mindenhol tömeg van, amit szeretne az pont nincs és az emberek is egyre türelmetlenebbek, közben a családdal is több időt kellene tölteni és még a napi feladatok is várnak. Már ezt végiggondolva úgy érzed ismét egy káoszos időszak következik az életedben?

Nézzük meg mit is lehet tenni a stresszes ünnepek ellen!

 • Emlékezz vissza a korábbi években mi okozott számodra problémát és képzeld el, hogy milyen lenne számodra az ideális ünnep. Mivel kellene neked foglalkoznod.
 • Írd, össze milyen feladatok, teendők vannak! Osszátok szét, hogy ki mit vállal, ezzel is csökkenek a terhek. Ötletelésnél is osszátok szét a feladatokat, vagy találjátok ki közösen jó előre ki mit kap.
 • A listát bontsátok több részre (ajándékok, otthoni munkák, vásárlás….) Ahol lehet, készítsetek ezen belül is listákat. (élelmiszerhez felsorolni konkrétan mi minden szükséges, romlandó és tartós; ajándékokhoz mit hol lehet kapni…) Hiszen, amit korábban megvásárolható, akkor azt érdemes előrébb venni.

Ne hagyj semmi elintéznivalót, megvásárolni valót az utolsó pillanatra! Nincs is annál stresszesebb anyaként, amikor a városban araszolsz, sorban állsz valamiért, amit elfelejtettél és kész tortúra megszerezni. Időben faragd be a fát a helyére, ellenőrizd le a díszeket és égőket. stressz kezelés Amennyiben a gyerek(ek), nem tudják még kivenni részüket a készülődésben bízzátok rá valakire egy kis időre, ezzel is rengeteg időt tudtok nyerni.

Osszuk meg családon belül a feladatokat!

Biztosan lesz olyan, amit egyikőtök se szeret, de attól függetlenül meg kell csinálni, ezeket is jól osszátok szét és készítsetek egy jó részletes listát, amin kihúzhatjátok, pipálhatjátok az is, ha készen van.

 • Ajándékok megtervezése (kinek, mit, honnan)
 • Ajándékok beszerzése (kinek mi esik útba, mi az amit könnyebben elintéz, mit lehet online is megvenni, beszerzés után leellenőrzés) Ajánlott ezeket már novemberben letudni. Nem tudod hol tárold, nehogy a gyerek megtalálja? Szomszéd, rokonok, barátok, munkahely….legyél kreatív
 • Karácsonyi menü kitalálása és elkészítése
 • Hozzávalók beszerzése (külön listák készítése)
 • Fenyőfa (megvétel, felállítás, díszítés)
 • Ajándékok csomagolása
 • Ünnepi ruha ellenőrzése, beszerzés
 • Fényképező, elemek ellenőrzése
 • Takarítás, rendrakás

Karácsony előtti napokban, ha lehetséges vegyél ki szabadságot. Így biztosan több időd lesz, nyugodtabban készülsz elő. Nem szereted a készülődést és a rokonlátogatást, végre szeretnéd, ha a kis családoddal lehetnél és nem kell semmivel foglalkozni, csak egymással és pihenhetnétek? Menjetek el egy szállodába wellnessezni, érdemes ilyenkor gyerekbarátot keresni, így lehet a pároddal is tudsz kettesben is lenni, amíg a gyereked játszik és vigyáznak is rá. Szervezzetek egyedi karácsonyi programokat! Így a karácsonyi hangulat is adott, együtt is töltitek az időt és biztosan a karácsonyi stressz is csökken, közelebb hoz titeket a nagy rohanásban. Téged mennyire szoktak megviselni az ünnepi előkészületek?

Magyar Kitti - coach

Ha kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal:
Magyar Kitti
Coach

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …