A rutin öl. A változatosság gyönyörködtet!

Kettőt mondok, három lesz belőle:
1. rutin
2. irreális cél
3. csalódottság
S hogy mely fogalom köré csoportosul-e három szó? Életmódváltás.

banner_660x85

Elég, ha munkába menet háttér zajkánt szól a rádiód, vagy esti agyzsibbasztásnak bekapcsolod a tévét, esetleg szabad perceidben csak úgy szörfölsz a neten, tuti, hogy tíz percen belül kapod (ha kéred, ha nem) a fogyáshoz kapcsolódó “tuti” információt, eszközt, segítséget, ami általában csak napi öt perc, csak ötvenezer forint (mert most óriási az akció), a szupersztárok után most csak Neked szól, és jövő hónapban már akár az olimpián is indulhatsz (de ha az éppen nem lenne, a munkatársaid irigykedő tekintete is bőven igazolni fogja a sikert).

Nem vitás, hogy ez hülyeség. És pontosan tudja ezt az is (vagyis merem remélni), aki megveszi, beveszi, kipróbálja, megcsinálja, mert akkor legalább elmondhatja: én tettem az egészségemért, a jobb formámért.

Pedig dehogy. Csak adott a sz@rnak egy pofont, ha nagyon vulgáris akarok lenni.

ketto_harom_logo

Egy dolgot tisztázni kell: az életvitelünkön változtatni nehéz. Miért?

1. Rutin.
Mert az évek alatt, amíg magasról tettél az egészségedre, addig bizony kialakultak olyan rutinjaid, amiket már gyakorlatilag automatikusan végzel. Ilyen ez a két cukor a kávéba, a befordulás a sarki pékségbe a pudingos-lekváros-csokis buktáért, a délutáni „haverozás” természetesen a mekiben, mert az esik útba, a cukros lötyi szürtyölgetése a munkában, mert az van a laptop mellett, a hajnalig tévézés, mert már hozzászokott a szervezet, a napi öt-hat szál cigi, mert az a „pihenő” a munkaidőben, a számítógép előtti hétvégi punnyadás, mert nincs kedved mozdulni, a finomliszt, mert a piskóta csak azzal finom, a péntek esti kötelező buli, mert részegség nélkül nem hét a hét…

2.Irreális cél.
Mert az elénk állított példaképek mentén olyan irreális célokat tűzünk ki, melyek elérése lehetetlen. Holnapra, de legkésőbb a két hónap múlva esedékes osztálytalálkozóig mínusz tíz kiló, kisebb comb és kerekebb fenék, lapos has, a konyhásnéni kar és toka teljes hiánya, két szigetkör, megállás nélkül, guggolás minimum a saját súlyomnak megfelelő rúddal a nyakamban, heti öt csoportos óra, minden nap főzés…

Mindez lehetetlen. És ekkor jön a harmadik:

3. Csalódottság.

Tudod, hogy hol ment el az életmódváltásod? Nem ott, hogy nem voltál elég erős és kitartó, hogy nem volt meg a cél és az akarat, és még csak nem is ott, hogy nem sikerült a heti öt edzés…
Hanem ott, hogy mértéktelen voltál. Mindent azonnal akartál.
Van, akinek így is megy. Van, aki egyik napról a másikra tud söpörni, újratervezni, nekivágni, kitartani, győzni. De kevés az ilyen. Én sem ide tartozom. Nekem is lépésről-lépésre ment csak. Türelemmel.

Hetente csak egy rutint hagyj el, írj felül, alakíts át. Példának okáért ezen a héten már idd a kávédat édesítő szerrel. Hidd el, menni fog! A sikered láttán pedig örömmel tűzd a jövő hét zászlajára a „munkában csak vizet iszom” projektet.
Tervezz, célozz, de reálisan. Kicsiket, közepeseket, hosszú távúakat. Például a hétre két táblával kevesebb csokit, a hónapra a cukor teljes száműzését, a másodikra a változatos körethasználat megtanulását.

És így tudod mi lesz a harmadik szó? Öröm. Boldogság. Elégedettség. Életmódváltás.

Mert egyszerű. Csak okosan kell! És Te tudsz így is! (Bárki, bármit mond!)

Ha bármilyen kérdésed van, itt alul a komment részben is nyugodtan felteheted

Kálmán Teréz

Baráti üdvözlettel:
Kálmán Teréz
fitnesz oktató

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …