Gyöngyösi Szilvi Grandup

Nincs új a nap alatt,vagy mégis….

Már lassan 4éve. Hullámvölgyekben és hullámhegyeken, néha segítséggel, néha egyedül. De igyekezve, hogy mindig előre nézzek. És ne azzal foglalkozzam, ki mit vesz le rólam…
Mert egy irányzat csak akkor fejlődik, ha vannak edzők, vannak, akik hírét viszik, akik hisznek benne! Edzőképzés kell a grandUP-nak, hogy épüljön. 3éve ebben hittem, hogy ez fogja építeni leginkább az irányzatot… mostanra már vannak kétségeim..

Először hiába hirdettem meg a teljesen új képzést, a kutyát se érdekelte, mivel gőzük sem volt az embereknek arról, hogy mi ez az egész. Aztán a meglévő vendégkörömből próbáltam meggyőzni embereket, hogy tanulják meg. Volt is néhány lelkes kezdőm, akik megtanulták a GrandUP-ot, de semmit sem tudtam nekik nyújtani arról, nem is beszélve, hogy kidolgozatlan volt az irányzat, az oktatási elve még gyerekcipőben járt, és így tovább. Szóval az „első generációs” csapatom szerintem csalódott bennem és azt hiszem én is, de leginkább magamban…

Aztán következett a Dia-Wellnes turném, ami alatt kellőképpen megerősödtem magamban és szakmailag is fejlődtem rengeteget..

Akkoriban Kecskeméten egy országosan is elismert latin táncok oktatásával foglalkozó iskolával álltam kapcsolatba és igen jó viszonyt ápoltunk. Remek hálózattal rendelkeztek, jó alapokra építve az országos rendszerüket.

Gondoltam egy nagyot és leültem tárgyalni a vezetőkkel, miszerint mi lenne, ha az oktatóik megtanulnák a GrandUP-ot, majd a bevételből felezünk, így kiküszöbölve az oktatás díját. Egyszerűbbnek tűnt minden, hiszen lesznek oktatók, adott volt 20 város, mi bajom lehet? A grandUP szárnyalni fog, ilyen és ehhez hasonló gondolatok forogtak a fejemben!

A leendő edzők nagyon sokat segítettek, hogy kifejlesszem a tudásom, szerették, amit csinálok, imádták a stílusom és ez akkora motiválással bírt nálam, hogy szépen lassan IGAZÁN PROFI GrandUP oktató lettem. Ettől függetlenül sajnos az álmaim nem úgy alakultak, ahogy terveztem, hiszen azok, akik salsa suliba jártak táncolni, tanulni, nem igazán tévedtek be, vagy maradtak ott grandUP edzésen.

Egy mínuszos fél év után úgy döntöttünk, hogy nem jó ez így közösen…

Gyöngyösi Szilvi Grandup

És milyen érdekes, hogy egy ember mindig addig van együtt valakivel, amíg szüksége van rá, amíg közös az út, amíg tanulnak egymástól. Abban a percben, hogy leváltunk egymásról, szinte a következő képzésemre teljesen természetes volt, hogy jelentkeztek érdeklődők.

Havonta 1 kurzus lement, előtérbe helyezve az elveim, az elvárásaim, jól tudni a mozdulatokat, a vizsgán magasra tettem a mércét, alapos voltam, gyakorlatilag, amíg egy edzőt nem ítéltem meg 80-90%-osan jónak, addig nem engedtem el a kezét, hogy önálló legyen.

Sokan tanultak nálam, sok mindenkinek tanítottam meg egy csomó olyan dolgot, amiről halvány gőze sem volt addig, amíg velem nem találkozott a képzésen: hogyan épül fel a mix, melyik mozdulat miért van azon a helyen ahol, ”xy” mozdulat hova illik, mikor érdemes az erősítő blokk, stb stb…

Az elmúlt 3 évben közel 150 edzővel,(vagy vmi hasonlóval volt dolgom), egy része már a vizsga előtt kihullott, mondván minek a vizsga, ha kifizette a képzés árát! Van, aki a későbbi képzések terheit nem bírta, van, aki nem értett egyet azzal, ahogy és amit oktattam. Van, aki egyszerűen csak rájött, hogy nem ez az, amit keresett, volt egy csomó dilettáns, akik nulla alap tudással rendelkeztek, de ettől függetlenül mindent úgy adtak elő, mintha nagyon tudtak volna. Még néhányan szembeszálltak velem is, hogy a saját igazukat bizonyítsák valami olyasmiről, amiről fogalmuk se volt (gondolok itt pl. a zene szerkezetére)

Sőt azokból is van egy csokorra való, akik megtanulták, csinálták 1-2 évig, ott álltak mellettem hittel telve, majd szembefordultak velem és megcsinálták, vagy éppen csinálják az ő kis saját elképzelésükre felépített vonalat a grandUP elvei alapján. És persze vannak azok is, akik a mai napig csinálják, tanulnak, fejlődnek, rendezvényeken ott vannak, teszik a dolguk és velem együtt tolják a GrandUP „szekerét”.

Korábban, ha észleltem, hogy engem másolnak, az kifejezetten idegesített, de lassan megtanulom: mintát adni azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz. Hosszú távon úgyis az arra érdemes marad versenyben.

A fitnesztréningek igen széles piacán a GrandUP egy olyan új keletű edzéstípus, amely már a meglévő modern táncos alapelemeket és az erősítéstípusok leghatékonyabb célorientált keveréke-modern, új, trendi és minden mozdulat a megfelelő helyen van!

Tuuudom, tudom: NINCS ÚJ A NAP ALATT, de ha jól belegondolunk, csak egy irányzat van: a színvonal!!! Na, ezt próbálom én képviselni a GrandUP-pal

Az elmúlt fél évben pár edző kollégám kezdett el hasonló témában ügyködni. Legtöbbjük hálásan megköszönte, hogy inspiráltam (nem tudtam nevessek, vagy sírjak). Kényes téma tudom, de örökké aktuális. Mikor léped át azt a bizonyos határvonalat inspiráció és imitáció között?

banner_660x85

Azt is sokszor olvastam, hallottam már, hogy EGY SZEMÉLY STÍLUSÁT, vagy egy irányzat főbb csapásvonalait lekoppintani NEM ILLEGÁLIS.

De ez nem jelenti azt, hogy a cselekedet etikus! Egyáltalán nem az szerintem, persze nyilván mindenki másképp látja. Persze, hogy vannak olyan elemek, amelyek már olyannyira megszokottak, hogy standarddá váltak, hiszen a legtöbb edző alakot formál az alapvető elemekből felépítve, csak sokan nyilván saját magukra formálták az adott stílusban. Azt is mondják, hogy mindenki másol valamit, vagy egy kis részt, vagy egészen, de mindenkiben ott van az utánzás művészete. Itt jegyzem meg, hogy volt olyan grd edző, aki másolta a hajviseletem, az edzőruha viseletem, hogy hordom, stb., sőt még a fb posztjaimat is lopta. Lehet, hogy nem leszek népszerű ezzel a kijelentéssel, de van kb. 20 féle bokszos óra, vagy ugyanennyi küzdő sportos, nah a táncos irányzatokról ne is beszéljünk! Jo pár esetben az oktatóknak fogalmuk sincsen arról, mi a dörgés 2014-ben (van intro, verse, refrén, bridge) és bár nagyon nagyra becsülöm a „dance aerobikot oktató” mozgás hőseit, meggyőződésem, hogy már kezd lejárni ez a stílus, hiszen 1 hosszabb elemsort tanítanak 60 percen keresztül minimum 15 zenére, szerkezeti felépítés nélkül…

De ez csak az én véleményem, ettől még lehet szeretni!!! És kihangsúlyozom, hogy tisztelet a kivételnek, akik tényleg jól csinálják….no de ez a kevesebb. Megjegyezem, ebből a szegmensből az oktatók nagy része nekem nem is köszön, úgy tekintenek rám, mint aki szembe köpte a táncot!! Azért, mert én nem repkedek a színpad egyik végéből a másikba. Vagy, mert úgy gondolom, másképp is lehet szórakoztató egy ilyen típusú óra, illetve 40 felett egyébként két gyerekkel, vidékről feljárva hétről hétre a nagyvárosba, háát csinálják utánam. Döntenem kellett és úgy gondoltam, hogy a saját utamat járom, azzal többre megyek, minthogy beálljak a sorba!

Megint készítek valami újat és izgalmasat! Persze lehet, hogy azt is ellopják majd, de vigasztalom magam azzal a tudattal, hogy bármikor ki tudok találni valami újat, míg a másolók egyre kevésbé tudnak lépést tartani velem és egyre jobban egyértelmű lesz a másolásuk.

Rengeteg lehetőség van arra, hogy másolás helyett a saját személyiségedet mutasd meg, hogy a saját utadat járd! Pont ezért tisztelem többek között, amit ők csinálnak: Tatarek Rezső bokszos óráját, hiszen különleges, vagy Sifi kangooját és még van pár egyedi edző a tiszteletbeli palettámon, mert a személyiségük teszi különlegessé, amit képviselnek.(Üzenem a lopkodóknak EZ AZ, amit nem lehet másolni). A személyiségem teszi a grandUP-ot azzá ami, amiért érdemes kipróbálni, szeretni! Viszont a fentebb leírtak miatt zárom le a GrandUP képzéseimet egy időre…

Ha bármilyen kérdésed van, itt alul a komment részben is nyugodtan felteheted

Gyöngyösi Szilvia - Grandup

Baráti üdvözlettel
Gyöngyösi Szilvia
GrandUp kitalálója, Master Trainer
Fitnesz edző

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …