Nekem a karácsony…

Figyelj! Van néhány klassz tippem az ünnepekre, hogy hogyan éld túl, anélkül, hogy azon idegeskednél, hogy hízol! De vigyázz! Ez lehet nem az lesz, amire vársz!

1. Kóstold meg az összes ételt, amiért Te és a családod oly keményen dolgozott – sütött, főzött stb.

2. Ízleld a főételeket, a húsokat, a krumplipürét.

3. Merülj el a desszertekben.

4. Koccints pezsgővel, borral, pálinkával.

Örülj a családodnak, a barátaidnak, a szeretteidnek. Érezd jól magad!

Ne aggódj a kalóriákért! Ne éhezz! Ne számolj! Ne pörgesd magad halálra! Ne most kezdj bele brutál diétákba, gyilkos edzéstervekbe! Ne aggódj a felszaladó kg-ért.

Ugyanúgy, ahogy egy edzés és egy diéta sem változtatja meg az életedet, úgy egy „pár nap ünnep” sem vágja ketté az egészséges életmódodat! (Persze most nem arról beszélek, hogy most aztán mindent szabad… úgyis tudjátok!)
Bármit is teszel, tedd úgy, hogy az az ünnepet ne árnyékolja be! Mert miután kiélvezted a karácsonyi forgatagot, úgyis beveted magad az edzőterembe, a mozgás világába, és megy minden tovább! Mert ez így van rendjén:)

karacsony_montazs

Én nem arra vagyok kíváncsi, mint a legtöbb fitness, bulvár és egyéb oldalak, miszerint „hány plusz kilóval vészelted át a karácsonyt”, hanem arra, hogy ugye Nálad nem erről szól az ünnep? Az átvészelésről, stresszről és zabálásról?

Elkeserítőnek tartom, hogy a közösségi portálos hírfolyam ebben az időben megtelik kövér macskák, ajándékba kapott zsírraktárak, átvészelt ünnepek, vége a zabálásnak képekkel, szövegekkel. Karácsony előtt a vásárlási rohamba halnak bele az emberek, utána a felszedett plusz kilókba (valójában pedig a saját maguknak generálta stresszbe…). Vagyis ezt sugallják a hangadó oldalak. (Talán mert másról nem is tudnak írni… sokszor valós értékek nélküli online világunkban…) Pedig szerintem a legtöbb embernek ennél több esze van… (Persze van mit tanítani, de talán nem mindenből kellene hasznot húzni… vagy értitek.)

De komolyan, tudja még ma valaki, hogy mit ünneplünk karácsonykor (ami amúgy ugye nem nagy K)? Jézus Krisztus születését. Hogy az Isten fia emberré lett. Értünk, bűnös emberekért. De mindegy, ha nem vagy keresztény, akkor is van üzenete az ünnepnek: a szeretet ünnepe (és ez nem giccs). Az ünnepek ünnepe, amikor nem az ajándékvásárlás a lényeg, hanem az ajándékozás gesztusa. Amikor nem zabálsz, hanem egy asztalhoz ülsz a családoddal (együtt!), akikkel talán máskor az év során soha. Amikor nem a habosbabos sütemény kalóriatartalmán kell agonizálni és azon, hogy hány szelet húst vettél a tányérodra, mert ez senkit, érted, senkit nem érdekel!

Az ünnep, amit nem átvészelni kell, hanem megélni! Az ünnep, ami ha számodra is értéket hordoz, akkor nem múlik el a 26-án. “A karácsony nem csak egy nap, nem lehet csak egy nap, nem múlik a huszonnegyedik óra leteltével. Mert a karácsony egy érzés. A szeretet érzése.” (Csitáry-Hock Tamás)

És nem most kell parázni a kilókon. Mert nem attól hízol el, amit karácsony és szilveszter közt eszel, hanem attól, amit szilveszter és karácsony között (még ha angol, amerikai, kínai és egyéb hatalmas neves egyetemek éppen karácsony előtt aktuális kutatásai ennek ellenkezőjéről kívánnak meggyőzni).

Ennyit szerettem volna elmondani. Nekem ez a karácsony. (Persze tudom, hogy nem lehet ezt átadni, rád erőszakolni, hogy nem is tudsz egyik napról a másikra így ünnepelni, és lehet, hogy nem is akarsz, mert számodra ez hiteltelen, idegen, giccses, de…)
Nem zabálok. Nem számolgatom, hogy mennyi sütit ettem. (Amúgy meg egyszerre csak egy szeletet;)). Hanem megélem a napokat. A családommal, a barátaimmal, önmagammal, a hitemmel.

És tudom, hogy nem mindenki lehet olyan szerencsés, mint én (környezetét, családját tekintve – sőt biztos van, akinek nem is ez az érték)… de annyira remélem, hogy egyszer elmúlik ez az idióta hullám az ünnepkörről…

(Már előre félek az újévi fogadalmak témájától… Hogy ilyenkor a legtöbbet guglizott szó a fogyókúra, a paleo és a káposztaleves… Atyaég… Pedig ha tudnád, hogy minden nap új nap, hogy minden pillanat lehet egy új kezdet. Akár ez is…)

Nekem még nincs vége a karácsonynak… Remélem, hogy Neked sincs! Szeretettel gondolok Rád!

Ha bármilyen kérdésed van, itt alul a komment részben is nyugodtan felteheted

Kálmán Teréz

Baráti üdvözlettel:
Kálmán Teréz
fitnesz oktató

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …