Négercsók

A négercsók gyerekkorom meghatározó édessége. A kis csokoládé-félgömbök belsejében hófehér hab rejtőzött, talpán ostyával, a vendégségek és családi látogatások elmaradhatatlan ajándéka volt. Talán ez az oka annak, hogy mind a mai napig nagyon szeretem, sütemény-változatát pedig szívesen készítem bármikor.

Az eredeti receptet drága Évikémtől kaptam sok-sok évvel ezelőtt. Aztán, amikor elhagytam az egyszerű szénhidrátokat, kicsit átalakítottam, paleosítottam, muffinosítottam, „brownie-sítottam,” így született ez a változat, amiből természetesen nem hiányozhat a pálinka sem. A siker garantált, szupernők szuperlátványos sütije ez!

Nehézségi fokozat: közepesen nehéz

Elkészítés: 45 perc + sütés

Hozzávalók:

a tésztához:
10 dkg darált mandula (nem paleósoknak teljes kiőrlésű liszt)
10 dkg darált dió
4 tojás sárgája
10 dkg xilit
15 dkg kókuszzsír (nem paleósoknak vaj)
5 dkg kakaópor
2 dl szénsavas ásványvíz
1 cs sütőpor
2 ek meggypálinka
fél maréknyi aprított, aszalt datolya
fél maréknyi mazsola
csipet só

a habhoz:
4 tojás fehérje
5 dkg xilit
csipet só

a csokimázhoz:
fél tábla cukormentes étcsokoládé
1 tk kókuszzsír (nem paleósoknak vaj)

banner

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egyszerűen összekavarom. A kókuszzsírt/vajat érdemes fél percre a mikróba tenni, hogy megoldvadjon. Túl sokat nem kell bíbelődni a kavarással, legyen a massza szép sima és egynemű.

A muffintepsi horpadásait kibélelem muffinpapírral, pont 12 darabra lesz elég ez a mennyiség, beléjük adagolom a tésztát, és betolom az előmelegített sütőbe. Az első 5 percben 200 fokon sütöm, majd mérséklem a hőt 180 fokra, és fél óra alatt készre sütöm.

Amikor a muffinok már majdnem készen vannak, felverem kemény habbá a tojásfehérjéket a xilittel és a sóval. Kiveszem a sütőből a muffinokat, a tojáshabot pedig csillagcsőrös nyomózsákba töltöm, és szépen feldíszítem vele a sütiket. Ha nincs nyomózsákunk, egyszerűen villával vigyük fel a habot, és viccesen borzoljuk össze. Így is szoktam készíteni, és szuper látvány lesz. Ezután a tepsit visszatolom a sütőbe, és leveszem a hőt a minimumra. Nálam ez 50 fok, de érdemes fél percig szellőztetni a sütőt, hogy ne legyen már túl forró. A muffinok még kb. 15 percet töltenek a melegben. Ha a hab teteje már enyhén barnulni kezd, akkor biztosan kész. (A habot persze lehet lassan is szárítani langyos sütőben, ekkor roppanós lesz az állaga, ezzel viszont óvatosan kell próbálkozni, mert alatta a tészta is kiszáradhat.)

Kiveszem a muffinokat a sütőből és a tepsiben hagyom hűlni egy kicsit. Közben a csokoládét összetördelem, és egy teáscsészében a kókuszzsírral/vajjal együtt fél perc alatt megmikrózom. Amikor kiveszem, még nem lesz olvadt, de kiskanállal addig kavarom, míg szép krémes nem lesz a csokoládé. Vigyázni kell ugyanis a csoki melegítésével, mert pikk-pakk megég, és akkor a kukában landol a süti teteje helyett. Az olvadt csokit egy sima zacskóba töltöm, aminek kis lyukat vágok a csücskére, és a vékony csokisugárral megkoronázom a négercsókokat. Akinek nincs kedve ezzel bíbelődni, kiskanállal is csorgathatja.

A négercsók máris fogyasztható, hidegen viszont rádermed a csoki és roppanós lesz. Egy nappal később még finomabb.

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!

Varga-Komári Ági aerobic edző

Baráti üdvözlettel:
Varga-Komári Ági
Aerobic edző

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …