Miért veszélyes a rosszindulatú kritika?

Van építő kritika meg rosszindulatú kritika. De hogyan érezzük a különbséget? Egyáltalán: Téged szoktak kritizálni?

Mondják, hogy az építő kritika jót tesz, és ez nagyon igaz is. Ha a kritika megfelelő időben, megfelelő hangnemben, megfelelő embertől jön, akkor aranyat ér.

Főleg akkor, ha kimondottan kéred az illetőt, hogy mondja meg az őszinte véleményét, mert bízol benne, a szakértelmében, az emberismeretében. Ilyenkor nem hogy fáj a kritika, hanem iszod a szavakat, mert ha elég okos vagy, akkor rengeteget tanulhatsz belőle.

Van viszont a rosszindulatú kritika. Ezt onnan lehet felismerni, hogy van egy csípő-szúró hangneme. Olyan, ami beledöngöl a földbe. Néha baráti köntösbe bújik, néha még erre sem veszi a fáradságot, hanem vakul döf oda, ahol a legjobban fáj.

Egyszer régen egy kedves ismerősömnek panaszoltam el a sírás határán, hogy bántottak. Bántottak, pedig én a legjobb szándékkal cselekedtem, és nem is tettem semmi rosszat.

Ő akkor azt mondta nekem:
– Tudod-e, mi a legveszélyesebb a negatív, rosszindulatú kritikában?
– Mi? – kérdeztem kíváncsian.
– Az, ha negatív önbecsüléssel találkozik. Ha ugyanis nem vagy elég erős, és nem bízol magadban, akkor ez a negatív kritikával párosítva végzetes lesz: elhiszed, hogy semmi vagy. Míg ha lenne önbecsülésed, akkor képes lennél felismerni, hogy ez nem más, mint rosszindulat, és felülemelkedni rajta.

banner_660x85

Emberek kritizálnak: emberek, akik saját maguk gyávák és tutyimutyik csak a felét is megtenni annak, amit Te teszel nap mint nap. Emberek, akik a szájukat járatják, és fejben nagyon okosak, de ha tenni kell valamit, akkor szűkölve hátrálnak és fülüket-farkukat behúzva iszkolnak el. Emberek, akik csak kiosztani tudnak, cselekedni nem.

Ha Te ismered a saját értékeidet, akkor tudod, mit miért teszel és milyen szándékkal. Ha becsülöd magad, akkor a rosszindulatú megjegyzések nem érintenek meg, nem mérgezik a mindennapjaidat.

Mert rosszindulatú megjegyzésre az vetemedik,
akiben feleannyi nincs, mint Benned.

Erre emlékezz, ha legközelebb bántanak.

Ha bármilyen kérdésed van, keress bátran!

Dobos Helga és Nyers Gyula - helgafitness.hu

Baráti üdvözlettel:
Dobos Helga és Nyers Gyula
Neked főztük ki

Check Also

Thesis Claims for Hamlet Documents in addition to Essay Topics

This insightful post provides accurate documentation of choice of subjects that one may pick from, …