Miért veszélyes a rosszindulatú kritika?

Van építő kritika meg rosszindulatú kritika. De hogyan érezzük a különbséget? Egyáltalán: Téged szoktak kritizálni?

Mondják, hogy az építő kritika jót tesz, és ez nagyon igaz is. Ha a kritika megfelelő időben, megfelelő hangnemben, megfelelő embertől jön, akkor aranyat ér.

Főleg akkor, ha kimondottan kéred az illetőt, hogy mondja meg az őszinte véleményét, mert bízol benne, a szakértelmében, az emberismeretében. Ilyenkor nem hogy fáj a kritika, hanem iszod a szavakat, mert ha elég okos vagy, akkor rengeteget tanulhatsz belőle.

Van viszont a rosszindulatú kritika. Ezt onnan lehet felismerni, hogy van egy csípő-szúró hangneme. Olyan, ami beledöngöl a földbe. Néha baráti köntösbe bújik, néha még erre sem veszi a fáradságot, hanem vakul döf oda, ahol a legjobban fáj.

Egyszer régen egy kedves ismerősömnek panaszoltam el a sírás határán, hogy bántottak. Bántottak, pedig én a legjobb szándékkal cselekedtem, és nem is tettem semmi rosszat.

Ő akkor azt mondta nekem:
– Tudod-e, mi a legveszélyesebb a negatív, rosszindulatú kritikában?
– Mi? – kérdeztem kíváncsian.
– Az, ha negatív önbecsüléssel találkozik. Ha ugyanis nem vagy elég erős, és nem bízol magadban, akkor ez a negatív kritikával párosítva végzetes lesz: elhiszed, hogy semmi vagy. Míg ha lenne önbecsülésed, akkor képes lennél felismerni, hogy ez nem más, mint rosszindulat, és felülemelkedni rajta.

banner_660x85

Emberek kritizálnak: emberek, akik saját maguk gyávák és tutyimutyik csak a felét is megtenni annak, amit Te teszel nap mint nap. Emberek, akik a szájukat járatják, és fejben nagyon okosak, de ha tenni kell valamit, akkor szűkölve hátrálnak és fülüket-farkukat behúzva iszkolnak el. Emberek, akik csak kiosztani tudnak, cselekedni nem.

Ha Te ismered a saját értékeidet, akkor tudod, mit miért teszel és milyen szándékkal. Ha becsülöd magad, akkor a rosszindulatú megjegyzések nem érintenek meg, nem mérgezik a mindennapjaidat.

Mert rosszindulatú megjegyzésre az vetemedik,
akiben feleannyi nincs, mint Benned.

Erre emlékezz, ha legközelebb bántanak.

Ha bármilyen kérdésed van, keress bátran!

Dobos Helga és Nyers Gyula - helgafitness.hu

Baráti üdvözlettel:
Dobos Helga és Nyers Gyula
Neked főztük ki

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …