célkitűzés

Miért elhanyagolhatatlan, hogy céljaink mérhetőek legyenek?

Céljaink szempontjából a mérhetőség központi jelentőségű. Ha meghatározzuk azt, hogy vágyaink szerint mit is kívánunk elérni a jövőben, gyakran nem tudjuk kézzelfoghatóvá tenni azt még önmagunk számára sem.

Legyünk konkrétak.

Ha társra vágyunk, akkor ne azt mondjuk, szeretnék valakit, aki hozzám illik, hanem írjuk le azokat a tulajdonságokat, amiket keresünk valakiben, vagy alkossunk egy rövid történetet arról, hogyan is töltenénk el a másikkal az időt, vagy milyen mondatokat, kijelentéseket, gesztusokat használnánk együtt. Így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy bele is fogunk botlani egy nap ebbe a nagy Ő-be.

Általában nem hiszünk abban, hogy velünk mindaz megtörténhet, amit megálmodtunk, így inkább ködösen, tárgy nélkül beszélünk céljainkról és nem vesszük észre azt, hogy ezzel borítékoljuk későbbi elégedetlenségünket. Ugyanis hogyan kaphatnék meg valamit úgy, hogy nem is kérem?

Olyan ez, mintha gyerekként egy szobában állva átkiabálnék a szomszédba a haveromnak, hogy hozzon már át valami jó játékot. Ez egyértelműen szubjektív, hiszen honnan tudná, hogy én mit értek „jó játék” alatt? Ha azt mondom, hozza át azt a fekete dobozban lévő sakktáblát, amit a kerti asztal szélére tettem le, már inkább értelmezni tudja kérésemet. Igaz ez a belső célokra, ugyanúgy, mint a külsőkre. Ha például békésebb emberré akarok válni, mitől válik ez mérhetővé? Hetente csak négyszer fogok majd ordibálni a feleségemmel a szokásos öt helyett? Vagy a gyerekkel való pofozkodás közben már csak ötszáz newton erőt viszek bele egy ütésbe a régi ezer helyett? Karikaturizálom a kérdést, nyilván érted, hogy mire gondolok. A részletgazdagság elengedhetetlen akkor, ha valamit szeretnénk elérni. A képzeletünk használata, sokkal erősebb, mint az akarat. Így, minél szélesebb, színesebb és kézzelfoghatóbb ez az imagináció, annál tisztábban tudhatjuk, hogy merre halad a szekerünk.

További társkereséssel foglalkozó írásaim itt elérhetőek:

www.randidoctor.hu

Ha bármilyen kérdésed van, keress bátran!

Lázár Gergely - Önismereti és párkapcsolati tréner

Baráti üdvözlettel:
Lázár Gergely
Önismereti és párkapcsolati tréner

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …