Mi az a szokás, ami miatt állandóan dühös vagy?

A mai napon többször is észrevettem magamon egy olyan szokást, ami fölöslegesen termel stresszt.

A sztori röviden:

Éppen a városban intéztem az ügyeket anyának, és amikor telefonáltunk, mondjuk úgy, nem volt túl kedves a telefonban. Előfordul az ilyen, mindenkivel megesik, hogy épp rosszkor hívják fel, vagy épp nincs jó kedve.

Lényeg a lényeg, észrevettem, hogy miután letette a telefont, elég ideges voltam, és érvekkel próbáltam alátámasztani a saját igazamat. Ezt csak így gondolatban csináltam.

Ezt a sémát sokszor csináltam már egymás után, és ilyenkor az a következő szint, hogy egyre idegesebb vagyok, egyre inkább beleélem magam, hogy mekkora tiszteletlenség történt velem szemben, pedig én neki segítek ahelyett, hogy azokat a dolgokat végezném, amit egyébként csinálnék.

Tehát a másik felet démonizáljuk, magunkat pedig idealizáljuk vagy áldozattá formáljuk.

És így tudatossági szintünktől függően percekig/órákig/napokig, sőt, olyat is hallottam már, hogy valaki évekig (!!) forrongott azért, mert tiszteletlenül bántak vele.

Nyilván mindenki tudja, hogy az olyan dolgokat érdemes elengedni, amik felidegesítenek. Egyrészt azért, mert nem a másik ember idegesít fel minket, hanem mi idegesedünk fel a másik ember viselkedésén, mert úgy véljük, hogy máshogy kellett volna viselkednie.

A másik, hogy nem „állunk bosszút” azzal, hogy mi idegesek vagyunk, csak a saját kedvünket és egészségünket károsítjuk.

Tehát, ha legközelebb azon kapod magad, hogy logikai érveket keresel, hogy akár kivond magad a felelősség alól, akár a saját igazadat bizonygasd, hagyd gyorsan abba, és gondolj arra, hogy ezzel kiszúrsz magaddal.
Olyat meg amúgy sem tennél, ugye? 🙂

Bíró Bence Péter sikerguru width=

Baráti üdvözlettel:
Bíró Bence Péter
Sikerguru

 

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …