A macskás nők bolondok (.?!)

A pihe-puha, szőrös kisállatot tartók között hosszú ideje fennáll a vita, hogy melyik aranyosabb: a kutya vagy a macska? Ráadásul egyre bővül a vadászgörényt tartók köre is, így az érvek és ellenérvek halmazai csak még bonyolultabbá válnak.

Valljuk be, hogy a kutya és macska egyszerűen összehasonlíthatatlan. Bár akad néhány közös tulajdonságuk, de igazából lelkünk más-más pontján fognak meg minket. Különbözik a tartásuk, a viselkedésük, az életformájuk. Olyan ez, mintha a pálinkát hasonlítanánk a borhoz: felesleges képtelenség.

A címadó mondat természetesen némi magyarázatra szorul, érdemes ezért pamutgombolyag-módjára eljátszadozni vele egy kicsit.

A macskás nők bolondok, és pont. Egyszerű kijelentés, amely további sztereotípiákkal társul, például azzal, hogy minden macskás nő szingli, a cica a gyereket pótolja az életében, a macskás nők maguknak valók és kiállhatatlanok. Ezek a megjegyzések általában magukat igen okosnak és felvilágosultnak vélő emberektől hangzik el. Nyilván nem tudhatjuk, hogy a cicák iránti nyilvánvaló utálatuk miben gyökerezik, de általában ehhez hasonló további bölcsességekkel is elkápráztatják a gazdit:

Nem szeretem a macskákat, mert sunyik, a szemük se áll jól.

Nagyon szerencsés tulajdonság, amikor valaki képes a másik ember gesztusaiból, testbeszédéből és arcának rezdüléseiből olvasni. Ha viszont valaki képes felismerni a velejükig romlott, minden hájjal megkent macskák álnok gondolatait és terveit, az egyenesen zseni. Maga Jackson Galaxy macskabehaviorista is elismeri, hogy bizony saját cicája is gyakran feladta neki a leckét, ha éppen hetekig nem állt vele szóba. Persze a macskák sunyi, ádáz mivoltának bizonyítéka sajnos történelmi gyökerekkel is rendelkezik. Gyakran kaptak helyet a máglyákon ők is, VIII. Innocens pápa például az ördöggel szövetkező, pogány állatoknak titulálta szegény macskákat 1484-ben. Legyünk azonban reálisak és lássuk be, hogy nem szövetkeznek ők senkivel, maximum a gazdijukkal (esetleg a karomkoptató póznájukkal), gonoszságuk pedig inkább a természetükben rejlő pajkos huncutság.

banner_660x85

Csak azért dörgölőzik hozzám a macskád, mert az elmúlt napokban én etettem.

Ha ez a tézis igaz lenne, akkor a cicák folyamatosan költöző, vándorló életmódot folytatnának. Kisebb macska-szigetek alakulnának ki ott, ahol a legfinomabb falatkákat kapják, a saját márkás konzervekkel pedig lehúzhatnák a rolót az egyes gyártók. Persze el kell ismerni, hogy vannak dolgok, amikkel igencsak kellemes perceket szerezhetünk kedvencünknek (pl. nyers máj, hal, kenőmájas), de a szívességből cicát etető szomszéd néni nyilván nem ezekkel fog beállítani hozzá, ahogy a pasi sem érkezik Louis Vuitton cipővel az első randira. (Igaz, akadnak kivételek…)

A macskád odacsinált a lépcsőházba.

Az vagy egy kutya volt, vagy éppen az, aki az incidenst látni vélte.

A macskák betegségeket terjesztenek.

Lakásban tartott, egészséges cicák nyilván mindenféle kórokozóval fertőzöttek, tudományos rejtély marad viszont, hogy akkor a macskatartó társadalom miért nem halt még ki. Sajnos az utcán élő, kóbor állatok valóban összeszednek mindenféle betegséget, de ezt nem lehet egyedül a macskákra fogni. Ez már tényleg összeesküvés-elmélet.

Görgessük a gombolyagot a következő szintre, és vizsgáljuk meg a mondat második változatát: A macskás nők bolondok! A felkiáltó mondat már sokkal nagyobb határozottságra utal, egyfajta nyomatéka az előzőekben leírtaknak. Így történt ez akkor is, amikor egy költöztető céget felfogadtam. A diszpécser egészen normális hangon beszélt velem, utolsó kérdése pedig az volt, hogy esetleg viszünk-e kisállatot? A bűvös „Igen, van egy cicám.” mondat elhangzása után azonnal én lettem a nevetséges macskás csaj, akit át kell cuccolni A-ból B-be. Érkezésekor a sofőr meg is lepődött, azt mondta, hogy nem erre számított. Hiányoztak a lekapart falak, szétmarcangolt bútorok, szőrhegyek és az orrfacsaró bűz. Mondtam neki, hogy hiába, manapság is vannak csodák.

Végezetül válaszoljuk meg a kérdést: A macskás nők bolondok? Nem, nem azok. A macskás nők teljesen normális emberek. Nyilván nincsenek alvási problémáik, mert egy puha szőrgombóc dorombolása ringatja álomba őket, reggel pedig ugyanez a szőrgomolyag tesz arról, hogy jól induljon a nap, hiszen biztosan előáll valamilyen huncutsággal. Akinek pedig pozitív energiákkal indul a napja, az később is kedves, mosolygós, szeretetre méltó lesz. Egy elmélet szerint a gazdi felveszi kedvence szokásait és tulajdonságait (és persze itt nem a sarokba jelölésre gondolok), és vice versa, nem véletlen ezért, hogy ezek a nők magabiztosak, határozottak, függetlenek és céltudatosak. Igazi szupernők. Minden más csak dajkamese.

És akkor a macskás férfiakról még nem is szóltunk egy szót sem…

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!

Varga-Komári Ági aerobic edző

Baráti üdvözlettel:
Varga-Komári Ági
Aerobic edző

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …