HOGYAN TARTSAM A RENDSZERT?

Vagyis tételezzük fel, hogy már van. Egy. A fejedben. Legalább. De a környezet és a körülmények folyamatosan változnak. És csak egy dolog marad állandó. A para. Hogy „hogyan tartsam a rendszert”?

Mert nyáron nyaralsz, télen telelsz, ősszel koliba vagy albérletbe költözöl, tavasszal jön egy munka külföldön… vagy csak szokásos módon a világ pörög körülötted, Te pedig próbálod tartani a lépést, és a rendszert magad körül. Már ami az egészséges életmódot illeti. (Már ha kialakítottad. Ugye. Lásd az alapfeltételezést fent.)
Szóval gyakori az aggódás: „de nincs hol, mikor vásárolnom” „de nincs lehetőségem főzni” „de nem felszerelt a konyhám” „de nincsen edzőterem a közelben”…

De szerintem meg állj át fejben, légy ura a káosznak, vess be pár praktikát! Hogy miket? Mondom a sajátjaimat!

1. “de nincs hol, mikor vásárolnom…”

Én sem járok minden nap vásárolni. Nem rohangálok be minden nap a sarki közértbe, hogy hirtelen felindulásból felesleges dolgokat vegyek méregdrágán… Nem. Van egy bevásárló listám, amit egy héten át írok, figyelve az akciókat a postaládába dobott szórólapoknak és a hírleveleknek hála (éljenek a webshopok!), és van egy „ráérősebb” két órám, amikor ezzel a kezemben elzarándokolok a bolt(ok)ba és a piacra. Ennyi időd Neked is legyen. Amikor korábban végzel a munkahelyeden, vagy amikor korábban pattan ki reggel a szemed, vagy amikor hétvégén a tévé előtt ülnél…

2. “de nincs lehetőségem főzni”

Én sem főzök minden nap. Minden másnap viszont igen. De még tán ez sem kell. Ha a héten csak egy nap is „főzős nappá” nevezhető ki (értsd főzős délután, vagy este, vagy mindegy), akkor nyert ügyed van! Megjegyzem, pár óránál több nem fog kelleni, mert hacsak nem valami ünnepi, flancos, vendégvárós menüt kívánsz alkotni, akkor ripsz-ropsz megleszel. Az általam készített ételek nagy részénél a tényleges munkaidő 20-40 perc, és a többi megy magától (értsd: sül, fő, pihen…). Aztán végül porcióz, dobozol, hűtőbe tesz… és amikor kell, akkor csak elővesz!

3. “de nem felszerelt a konyhám”

Az én konyhám sem olyan, mint Stahl Judité vagy Jamie Oliveré. De a lényeget beszereztem (IKEA. LOVE). Ezt Te is tedd meg, mert máskülönben tényleg nem tudsz/akarsz majd főzni.

Tehát a lista: egy kis lábas, egy közepes lábas, egy nagy serpenyő, egy normál tepsi, egy magas hőálló tál, egy fakanál, egy-két normális kés, egy palacsintafordító spatula, egy-két keverőtál, egy beosztásos mérőbögre, egy konyhai multifunkciós robotgép (habverő, daráló, turmixoló). A jó hír az, hogy ha szemfüles vagy, akkor ezek olcsón beszerezhetők, és sok-sok éven át kísérnek majd utadon…

4. “de nincsen edzőterem a közelben”

Az egész világ az edzőtermed. Amikor otthon vagyok a kis falumban, amikor nincs csilli-villi edzőterem, amikor nincs csoportos óra a 10 km-es körzetemben (messzebbre én sem mennék), akkor felcsavarom a szőnyeget, és otthon edzek. Vagy nekiindulok a Duna-partnak, a bicikli útnak, a sportpályának.
Pattanj bringára, húzz görkorit, ugorj bele a futócipődbe, kapcsold be a zenét, vegyél egy nagy levegőt, és indulj el Te is! Legyen hetente háromszor egy órád a sportra!

banner_660x85

Hiába a változó környezet. Hiába az időhiány, a változó feladatok, az általad tán lehetetlennek ítélt rendszertelenség… Legyél zseni! Lásd át a káoszt, és gazdálkodj a sokszor haszontalanságokra elrepülő percekkel (de ne érts félre, kellenek azért ezek is:))

Tudom, hogy eleinte nem könnyű, de legyen olyan mindez, mint a fürdés vagy a fogmosás. Mert sokkal jobb úgy dolgozni, tanulni, hogy viszel rendszert az életedbe, hogy tudod, van mit enned, mert ott figyel a hűtőben a dobozod, hogy tudod, van hol levezetned a feszkót, mert van heti háromszor 60 perced az öröm-edzésedre, hogy tudod, mindenre van időd – amire szeretnéd.
Hidd el. Őszintén mondom: jó így élni, és jó ennek az eredményét látni, érezni. Tapasztald meg! Vigyél rendszert az életedbe! (De ne feledj spontán maradni:))

Ha bármilyen kérdésed van, itt alul a komment részben is nyugodtan felteheted

Kálmán Teréz

Baráti üdvözlettel:
Kálmán Teréz
fitnesz oktató

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …