dohányzás káros hatásai

Ha megszívod, akkor megszívod…

A legnehezebb téma, ami létezik nekem, mert sohasem dohányoztam: a dohányzás. Azaz hogyan tud összefüggeni a sportolással, az egészséges életmóddal?

A mostani írásom létrejöttéhez sokat köszönhetek páromnak, aki mindig mellettem áll „égő cigarettával a kezében” és a turnémnak, ami alatt szó szerint leamortizálódtam testileg-lelkileg…

Múlt héten, szombaton néhány baráttal összejöttünk egy kis utó-névnapozásra, melynek a legvégén a párom jelezte, hogy ő  mégiscsak elszívna még 1 szál cigarettát…ohhh hát persze,hogy parázs vita alakult ki köztünk.

Két és fél éve, mikor megismerkedtünk még  napi egy dobozzal szívott. Azt hittem majd leszokik a kedvemért,egyébként többször is megpróbálta, de nem sikerült neki. Úgy érezte áldozatot  hoz. Tudja, hogy egészségileg nem tesz jót, de mégsem teszi le, azaz de, mostanra már 6-7 szál cigarettát szív el naponta. Egyébként nagyon szeret cigizni, neki a reggeli kávé-cigi még az emésztéshez is kell és persze a telefonáláshoz, no meg ha ideges! De ezt úgysem érti senki más, csak az, aki ”függő”-mondja ő!

Nagyon sok tudományos (és nem tudományos) publikációt lehet olvasni a dohányzás ártalmairól. Mivel nem dohányzom, sosem olvastam el az ehhez kapcsolódó írásokat és igazán nem is érdekelt a téma. Azonban amióta a férjem által bekerültem a füstölgő (él)sport ”világba”, másképp látom és döbbenet számomra, hogy gyermekeink példaképei közül jó pár rendszeres dohányos van.

dohányzás káros hatásai

A sport ugyebár önmagában természetesen az egészségünk javát szolgálja és csökken azon rizikó faktorok egy része, melyek a dohányzás által felerősödnek.

Ennek ellenére én azt mondom, hogy még a rendszeres testmozgás sem segít minden kockázati tényező csökkentésében. Sőt.

Egészségesen táplálkozom, megiszom a napi közel 2,5-3 liter folyadékot, rendszeresen sportolok, heti 5-8 órám van és emellett  saját magamra is igyekszem időt fordítani. De ami a legfontosabb, hogy nem dohányzom!! Mindezek ellenére a turném végéhez közeledve közel 3 hónap után úgy kellek fel az ágyból reggel, mint akit “agyonvertek”, annyira fáj minden egyes porcikám, az izmaim is mintha leépültek volna, pedig napi szinten nyomom a Glutamine-t, a vitaminokat, táplálék kiegészítőket. A múlt héten azért mondtam le egy állomásomat, mert a szívem szúrt több napon át. Megijedtem. Orvosig mentem vele, de persze a stressz az oka elsősorban mindennek, mondja ő és persze tudom én is, no és akkor még a lelki részéről nem is írtam, amikor már egy porcikám sem kívánja a mozgást, de ezt le lehet győzni!!!

És mi lenne ha dohányoznék…..?? Pedig mennyi (él) sportoló pöfékel: labdarúgók, vízilabdázók,  jég korongozók, stb. Globálisan a világra kivetítve a sportolok 60%-a dohányzik. Maradona füstölög, Váczi Zoltán rendszeresen, napi 2-3 dobozzal szívott aktív korában. Azt olvastam tőle az egyik nyilatkozatában, hogy “az ember nem a szervezetével, hanem a szívével és az agyával játszik” (igen, tudom igaza van…. DE… ), de számos női élvonalbeli sportoló is rágyújt. Na meg persze a fitnesz ipar sem kivétel ez alól, de neveket nem írok – isten ments (bár sokan meglepődnének…), még a végén megint kapom a rosszalló megjegyzéseket (kaptam eleget mostanság így is..:D )

banner_660x85

És akkor itt vannak a kérdések, amelyeket én már félig meddig megválaszoltam a “füstölgő” párom mellett.

Vajon a dohányzás befolyásolja-e a sportoló, edző teljesítményét? Lehet-e példakép a cigarettázó sportoló? És egyáltalán meg szabad-e ítélni, hogy a profi futballista, a vb-n szereplő kézilabdázó, vagy éppen egy hétköznapi nő személyi edzője dohányzik-e?

Az állóképességre hatással van a cigi és a fáradtság is az én esetemben, aki nem vagyok dohányos (állítólag ez a túledzettség miatt van), de a sportoló tudja mi árt neki, vagy mi nem.

És lehet-e példakép vajon a dohányzó edző, sportoló??

dohányzás káros hatásai

Nem, mert ezzel megöli a sport szellemét – “kántálom” én ezt a imádott férjemnek nap mint nap (megjegyzem hiába). A tapasztalat viszont azt mutatja nekem – és tényleg csak a realitásokra támaszkodva – ha jól játszik, jól teljesít, senkit nem érdekel, hogy pöfékel-e a mozgás szerelmese vagy az (él)sportoló.

És akkor nyilván erről mindenkinek meg van a véleménye. Nekem is, higgyétek el. Nekem vannak olyan napjaim, hogy eldöntöm, csinálok egy dohányzás ellenes rendezvényt, vagy kampányt, vagy mit tudom én, mert ciki a cigi, de ettől még nem fogja lerakni a  cigit az, aki nem akarja.

Sokszor adtam ultimátumot is a páromnak, megjegyzem nem túl korrekt dolog. De ahhoz egyébként mérhetetlen szerelem kell, hogy egy nemdohányzó ember  egy dohányzót akarjon megcsókolni.

Nála mondjuk a rágózás a mindennapi életének a hozzátartozója, tehát nincs gond a csókkal 😀 Volt elektromos cigi próbálkozás is, sőt olyan rész is, amikor este későn rájött a “höri” program és az egész konyhát behozta a tv elé rágcsálni.

Semmi nem használt, ahogy fentebb is írtam, napi 6 szálnál tart, néha bejön 7-vagy a 8, amikor már vita van 😀 😀

Gondoltam már arra, mit szólna hozzá, ha leszokna, akkor az övé lenne egy Maldív szigeteki utazás, hiszen ehhez kapcsolódóan kiszámoltam vele mennyi pénzt költött már cigire. Kőkemény számok jöttek ki , de semmi eredmény..:(

Hiszen minden agyban dől el. Az, hogy én meddig terhelem a testem és mit bír el, rajtam múlik, de az is, hogy ő leszokik e a dohányzásról, vagy bármelyik dohányos sportoló. Egyébként meg mindenki függő, vagy rabja valaminek, van szexfüggő ,munka függő, cigi függő, van sportfüggőség, aztán játékfüggőség, kényszerevés, mint függőség, alkohol  és kapcsolat függőség, jaaa és Facebook függő…, szóval sorolhatnám még jócskán. Azt hiszem én is az vagyok, jó értelemben véve a GrandUP függője, de van rossz is, a rendmániám,”pakoló függő” 😀 😀

Drukkolok a páromnak, hogy magától szokjon le és hiszem, hogy a cigarettázó sportolókat, vagy akár hétköznapi embereket nem kell megítélni.

Én meg maradok függő a grandUPban… 🙂

Ha bármilyen kérdésed van, itt alul a komment részben is nyugodtan felteheted

Gyöngyösi Szilvia - Grandup

Baráti üdvözlettel
Gyöngyösi Szilvia
GrandUp kitalálója, Master Trainer
Fitnesz edző

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …