alma körte elhízás
alma körte elhízás

Elő a mérőszalaggal és tudd meg, hogy mekkora eséllyel merülhet fel Nálad komoly egészségügyi probléma, szív- és érrendszeri megbetegedés?

Ehhez szükséged lesz egy mérőszámra, ez pedig a derék-csípő arány.

Mi az a derék-csipő arány(DCSA)?

Angolul waist-hip ratio vagy waist-to-hip ratio, rövidítve WHR, az egyik leggyakrabban alkalmazott mérőszám az elhízás megállapítására és mérésre.

A derék és a csípő körméretét arányosítjuk.

Mérjük meg a derekunk legkisebb körméretét, körülbelül köldök felett kb. 1 cm-rel. Az így kapott értéket cm-ben osszuk el csípőnk legszélesebb pontján mért kerületével.

Példaként, ha a derék 84 cm és a csípő 107 cm, akkor ez az arány: 0,785

Ez az arányszám az, ami támpontot ad arra, hogy milyen eséllyel merülhet fel komoly egészségügyi probléma, szív- és érrendszeri megbetegedések.

DCA = derékbőség (cm) / csípőbőség (cm)

esély szív- és érrendszeri megbetegedésre FÉRFI esély szív- és érrendszeri megbetegedésre
0,8 alatt kicsi 0,9 alatt kicsi
0,8-0,89 között közepes 0,9-0,99 között közepes
0,9 felett nagy 1 felett nagy

 

Alma vagy körte –  elhízástípusok

Ha felszaladnak a kilók, vajon min múlik, hogy kinek hova rakodnak le a zsírpárnák?

Alapvetően 2 féle elhízás típust különböztetünk meg.(ha a hormonális problémákat nem vesszük figyelembe) attól függően, hogy melyik testtájékra rakodik le ez a többlet.

Megkülönböztetünk alma (centrális) és körte (periférikus) típusú elhízást.

banner_660x85

Alma típusúnak azt nevezzük, amikor a súlytöbblet a hasi tájékra rakódik le. Ez többnyire férfiakra jellemző, de nőknél is előfordul, főleg idősebb korban. Ez leginkább a zsigeri zsírként rakódik le, vagyis a belső szerveket körülölelő hasi zsírréteg.

A másik a körte típusú elhízás, amely többségében a nők körében gyakori. Itt a súlytöbblet a fenéken, combon és csípő tájékon jelentős.

És hogy egészségünkre melyik károsabb?

Bár a körte típusú elhízás külalakilag előnytelenebbül fest, hiszen a nők számára pont a kényes pontokon jelenik meg a súlytöbblet, esztétikai problémák megjelenésével karöltve, mint visszérbetegség vagy narancsbőr. Ugyanakkor az alma típusú elhízás (amelynek a DCSA mértéke is nagyobb) mégis kockázatosabb, mivel itt nagyobb a rizikója a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az előrehaladott cukorbetegség, magas vérnyomás és stroke kialakulásának.

Ha a hasunkra hízunk, a sok felrakódott zsír a rekeszizmot a szív irányába tolja. A szív kisebb „mozgástérrel” rendelkezik így, mindeközben többet is kell dolgoznia nehezített körülmények között. Másrészt ilyenkor tulajdonképpen a belső szerveink hájasodnak el, a zsír a hasi zsigerekben rakódik le, és ez roppant káros.

Szóval nem mindegy, hogy hova lokalizálódik ez a súlyfölösleg. Fontosabb annál is, hogy pontosan hány kiló is az a többlet.

Ugyanakkor bármilyen jellegű és típusú elhízásról is van szó, a többletzsír minden esetben rizikófaktorok meleg ágya. Hiszen ezt a többlet súlyt cipelni kell nap, mint nap és ez a szívet és ízületeket is jobban terheli, hosszú távon mozgásszervi problémákhoz is vezethet.

Hogyan tudunk megszabadulni a zsírpárnáktól?

Általános életmódváltásra van szükség, és nem csak különféle diétákra. A diétákat jojó effektus kíséri az esetek többségében.

Ezen felül a sport, ami segít, itt már lehet célzottabban a különböző testrészekre fókuszálni, de lokális fogyást soha ne várjunk, az nem létezik.

Mi a gond a DCSA arányszámmal?

Ebből az arányszámból nem derül ki a test zsírtartalmának a százalékos aránya, vagyis a zsír és izomarány, mégis alkalmasabb és pontosabb mérőszámok, mint a testtömegindex (BMI), amely kizárólag a magasság és kiló arányait veszi figyelembe.

Ahhoz, hogy még teljesebb képet kapjunk arról, hogy testünkben milyen mértékben található zsír és izom, ahhoz érdemes egy testzsírszázalék mérésen részt venni.

Ha tetszett a cikk, szólj hozzá, vagy oszd meg!

Szántó Adrienn - személyi edző

Szép napot kívánok,
Szántó Adrienn
Stott Pilates®, Garuda®, TRX® tréner

Erről olvashatsz következő cikkemben, amelyet érdemes lesz követni. A többi meglepetés…

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …