Az „én soha” kezdetű mondatok leleplezése!

Biztos vagyok benne, hogy életed során többször (lehet sokszor) elhangzott ez a mondat bármivel kapcsolatosan. Pl: én soha nem fogok hordani szűk nadrágot, vagy én soha nem mondok le a palacsintáról, vagy én soha nem reagálnék így arra a helyzetre, vagy én soha nem tenném ezt, ááá én soha nem fogok elhízni, én soha nem fogok szülni, én soha nem leszek jó főnök, én soha nem tanulok meg autót vezetni, stb.

Bevallom nálam is elhangoztak sokszor ilyen mondatok. Egyre nagyon emlékszem. Még gimnazista koromban volt egy meggyőződésem: „én soha nem tudnék lemondani a piros pöttyös túró rudiról.” Évekig állítottam ezt sziklaszilárdan, mert hogy nekem jár a piros pöttyös mindennap és nehogy már ezen múljon a fogyásom vagy az alakom. Akkor tájt kezdtem bontogatni a szárnyaimat az egészséges életmóddal kapcsolatosan. És mint mindenki más is, egy csomó hülyeséget megcsináltam, csak hogy elérjem az általam kitűzött célt: koplaltam, fogyasztó tablettákat szedtem, mindennap edzettem, mint egy őrült, és mindemellett éltem a fiatalok „gondtalan” életét.

Egyszerűen figyelni kell magadra, a tested jelzéseire, az érzéseidre.

Fogalmam sem volt hogyan kellene ésszerűen és tartósan jól csinálni. Szerintem ezen mindenki átmegy. Tegyük hozzá, hogy tinédzser voltam. Ahogyan az ember növekszik és gyűjti a tapasztalatok, úgy szélesedik ki a nézőpontja, szemlélete minden téren. Olvasgat, tanul, finomodik, megért és megtapasztal dolgokat. Mostanság már úgy gondolom, hogy nem kell lemondani végleg semmiről. Egyszerűen figyelni kell magadra, a tested jelzéseire, az érzéseidre.

A görcsös ragaszkodás: „én soha nem tudnék lemondani” típusú kijelentések gúzsba kötnek. Miért ne tudnál lemondani róla? Legyen az bármi. Azokon a szokásokon szükséges változtatni, amelyek gátolnak a céljaid felé. Hozzáteszem, hogy már régen elengedtem ezt. És tudod mi a szép és tanulságos benne? Hogy amint ezt megtettem felszabadultam. Nem volt bennem őrült és legyőzhetetlen vágy, hogy mindennap ennem kell egy túró rudit különben nem kel fel, vagy megy le a Nap és eljön a világvége. Akkor valóban azt hittem, hogy ez fog történni. Lehet mosolyogni rajta, én is ezt teszem a mai fejemmel.

Lehet kifogásokat gyártani és időt húzni, de előbb utóbb rájössz, hogy változtatnod kell, hogy haladj a kitűzött célod felé. Már évek óta nem eszem naponta túró rudit, nem azt mondom, hogy soha nem eszem, mert ez nem igaz. Épp a minap volt, hogy kettőt is megettem egy nap és történt valami nagy katasztrófa? Nem, nem történt. Felkelt és le is ment a Nap és a világvége se jött el ebben az esetben sem.

Nem kell fakír életet élned ahhoz, hogy egészséges legyél.

Ugyanis, ha van egy rendszered, ami működik és NEKED bevált, akkor egy-egy kis kilengés, nevezzük így a túró rudi evést ez esetben, nem okoz nagy rendszerösszeomlást. Szeretném, hogy tudd nem kell fakír életet élned ahhoz, hogy egészséges legyél. Kell lemondani dolgokról, szokásokról? Kell változtatni a gondolkodásodon és a hozzáállásodon? IGEN, egyértelműen kell!!! De nem végletekben gondolkodva. Eleinte nagyobb szigor és akarat kell mindenképpen, de ahogy beállt egy rend, kialakult a TE rendszered, úgy lehet és kell is finomítani, csiszolgatni, tökéletesíteni.

Ez a lényeg: a TE saját rendszered!!!

Nincs mindenkinek megfelelő egységes diéta, edzés, szokás, alvás és folyadékfogyasztás sem. EGYÉNRE szabott van. Neked nem lesz jó a Gizi nénié, a legjobb barátnődé vagy az edződé, anyukádé, testvéredé sem! Egyedi biológiai csoda vagy! Kezd el figyelni magadat, hogy Neked mi a jó és az hogyan jó. Ne másokat utánozz! Figyelj magadra, ez a legnehezebb része, tudom jól. Könnyű másra figyelni és magadat mindenki és minden utánra tenni. Kicsit legyél egészségesen önző és hozd meg magadért ezt a döntést. Ez egy folyamatos és izgalmas munka önmagadon, amiből rengeteget profitálhatsz. Kezd el már ma, hiszen önmagadat Te ismered a legjobban. Építsd fel a saját étkezési, pihenési és edzési rendszeredet. Teszteld magad, tesztelj módszereket, edzőket, és találd meg, ami a legjobban működik Neked!

Extra löket: a sikerélmény, amikor megdől egy „én soha” kijelentésed!

Ebben gigantikus erő és lendület van, mikor rájössz, hogy csakis önmagadat korlátoltad! Felszabadító!

banner_660x85

Személyes példáimmal illusztrálva:

„Én soha nem bírnám ki, hogy nem eszem húst mindennap.” Megdőlt: napokig bírom hús nélkül. Hetek az új cél, mert mindig kell újabb cél, és adja is magát, ami motiválttá tesz és erőt ad!

„Én soha nem bírnám ki, hogy ne igyak kávét mindennap.” Megdőlt: napokig, hetekig, sőt hónapokig is kibírtam már kávé nélkül. Szuper érzés, legyőzni önmagadat.

„Én soha nem fogok jógázni, az túl lassú nekem.” Megdőlt: több, mint egy éve jógázom. Rengeteget köszönhetek ennek. Izgalmas belső út önmagad felé.

„Én soha nem fogok tudni TRX-en edzeni, nekem ez soha nem menne, túl nehéz!” Megdőlt: 2012 óta TRX edző is vagyok. Jó nagy fordulat. J

Gondold végig a Te „én soha” kezdetű kijelentéseidet. Biztos rengetegszer megdőltek már, adjon ez erőt a továbbiakhoz.

Van még pár (egyre kevesebb) „én soha” kezdetű mondatom, de már tudom, hogy meglehet őket cáfolni, csak akarni kell és merni lépni, indulni, változtatni! Vegyél egy nagy levegőt és kezd el már ma! Tedd fel a kérdést magadnak: mi van, ha sikerül? Ne abból indulj ki, hogy nem sikerül, hanem a sikerül-ből. Hajrá! Minden rajtad múlik! Győzd le magad! Önmagadért ne másért, erről az előző cikkemben olvashatsz itt: http://szuperno.hu/szuperno/onmagadert-ne-masert-majd-ha/

Neked mik voltak vagy mik azok az „én soha” kijelentéseid, rögeszméid, amik korlátoznak?

Mik a kifogásaid? Hogyan győzted le? Melyikre vagy a legbüszkébb? Mondd el, kíváncsian várom!

Ha bármilyen kérdésed van, keress bátran!

Réti Ildikó TRX trainer, személyi edző, életmód tanácsadó

Baráti üdvözlettel:
Réti Ildikó
TRX trainer, személyi edző
Életmód tanácsadó

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …