akkor van baj

Akkor kezdődnek a gondok, ha…

Akkor kezdődnek a gondok, amikor valamiről úgy vélekedünk:”Nekem ez jár!” Vagyis, teljes magától érthetődő természetességgel tekintünk a párunkra, aki kiszolgál minket, a kollégára, aki a 135. szívességet teszi nekünk. Persze számtalan példa állhatna itt a kedvenc háziállatunktól kezdve- aki ott él veled, s amikor kedved támad, felkapod, kiéled rajta a szeretetrohamot, aztán meg eldobod- az egészségünkig, mert az meg úgyis bírja, akármit teszünk vele.Kit érdekel? A lényeg ugye TE vagy!

A Te időbeosztásod, a TE kényelmed, a TE ruházatod, a TETETETETETETEEEEEEE…. A lényeg felett meg csodaszépen elsiklasz, mert nem a divatdiéta, meg nem a csini sportmelltartó, de nem is az agyonszolizott bőr az, amivel tehetsz a vitalitásodért. Ezek külsőségek. Ilyen roh@dt világ ez, elhiteti veled, a leglényegesebb az, ami ott van szem előtt. Ami alapján megítél az, aki életében először lát. Igen ám, a belső folyamatok rejtve maradnak egy ideig, nincs jel, nincs figyelmeztetés, hogy valamit nem jól csinálsz.

Aztán kezded érezni a változást. Nem épp pozitív irányba. A sok üléstől, tengődéstől először „csak”az ágyéki gerincszakaszon nem minden úgy működik ahogy kellene, az emésztésed sem az igazi, de ugye elszívom azt a két cigit, mert attól sikerül minden.

Az anyagcseréd lelassul és nem foglalkozol azzal, hogy rendszert vigyél az életedbe a táplálkozás terén, neeem, inkább lecsökkented a napi étkezések számát egyre vagy kettőre, mert az ugye beválik és fogyni fogsz tőle- a legszebb, hogy ezt elhiszed. Vagyis mégsem. Mert az a legszebb, hogy elújságolod a barátnődnek, ő is elhiszi, így terjed a sok sok okosság.

Egyre többet vagy beteg, egyéb lelki eredetű okok és az immunrendszered gyengülése miatt. Érzed, hogy az idegeid sincsenek épp már kötélből, a problémamegoldásod az utóbbi időben katasztrófa, de azért gyötröd még tovább az idegrendszered.

Amikor meg besokallsz, mert a lelkiismeret vagy nem tudom minek hatására elindulsz futni, mellé meg guggolsz párat és estére érzed, fáj a térded, a talpad, nah akkor a mozgatórendszerednek is adsz, csak nem azt amit érdemelne. Mert kimarad az ízületvédelem, a bemelegítés, a helyes terhelés, de még a nyújtás is. Így végleg elmegy a kedved. A fájdalmak meg jönnek. Rossz közérzet veszi át a helyet, az egészséged megborul és akkor érzed igazán mennyire hiányzik, amikor nincs. Mert nem figyeltél rá. Nem törődtél vele. Nem jártál utána, mi jó neki.

Ekkor jön ugye a válasz:”Neked könnyű, mindig sportoltál, most meg edző vagy!” Nos, leginkább ez az a pont, amikor minden lelkesedés alábbhagy, mert azt kell mondjam nem könnyű elkezdeni, majd fenntartani a motivációt, nagyon nem.

De! A nem tudás, nem mentesít. Annyi, de annyi oldal foglalkozik sporttal, hogy Dunát lehetne rekeszteni- persze az eszement dolgokkal is, amik szintén szembe jönnek veled.

banner_660x85

Sajnos kész életvezetési tervet nem fogsz kapni sehol, a szomorú tény, hogy energiát kell abba fektetni, hogy kitapasztald, milyen edzéstípus jön be neked, hogy ki a kedvenc oktatód, akivel szívesen küzdesz 60 percen keresztül. Módosítanod kell a táplálkozásodon, de azt, hogy miből mit tudsz alkotni ugye szintén rajtad múlik.(Nem, nem csak pénz, hanem választás kérdése!) Bár nem olyan bonyolult, mint sokan gondolják. Én sem vagyok főzőzseni, sőt…Rendszer van az életemben, megválogatom mit fogyasztok és ezt nem adnám fel soha és nem bíznám a sarki büfére SOHA.

A több éves versenysport miatt vannak térdfájdalmaim, sőt az orvos műtétet javasol(mi mást? :D) ami miatt én már maratont nem tudok futni, de még felet sem. Örülök, hogy szinten tudom tartani, örülök, hogy tudok vele mozogni. Boldog vagyok, hogy vannak kezeim, lábaim, boldog vagyok, hogy módom van használni. Hogy minimalizálni tudom a sérülés kellemetlen tüneteit, s nem zavar a sportolásban.

Örülj, ha tudsz mozogni. Kezdj el változtatni fokozatosan, ne várd meg, amíg jön a probléma. Törődj a testeddel!

Egy kérdés: Neked mi okoz nehézséget? Sport, táplálkozás vagy más esetleg?
Írd a válaszod a kicsit lentebb található komment részbe!

Korpácsi Évi - fitnesz oktató

Baráti üdvözlettel
Korpácsi Évi
fitnesz oktató
aerobic sportedző

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …