Adventi fitnesz gondolatok – 1. rész

Készülődünk. A boltok már hetekkel ezelőtt karácsonyi díszbe borultak, az utcákat fényárba borították, és nyitnak a vásárok is. Bizony, ezen a hétvégén már meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún is.

Álljunk meg viszont egy pillanatra és gondolkodjunk el azon, hogy vajon miért van az, hogy január 3-án megtelnek az edzőtermek olyan vendégekkel, akik „karácsonykor felszedtek pár kilót,” és néhány bivalyerős, megterhelő edzéssel kívánnak ezektől a zsírpárnáktól megszabadulni? Az advent és a karácsony egyet jelent az év végi hízással?

Az advent latin eredetű szó, az „adventus Domini”, magyarul „az Úr eljövetele” kifejezésből származik. Az advent tehát a karácsonyt megelőző várakozás, készülődés, és egyes vidékeken kisböjtnek is nevezték ezt a négy hetet. (forrás: www.wikipedia.hu)

Ma már szinte csak a készülődésről szól ez az időszak. Sokan gondolják, hogy azok a kis hurkák bizony karácsony és szilveszter idején rakódnak le, de, ha egy kicsit is belegondolunk, rájövünk, hogy a családdal eltöltött röpke másfél hetet megelőzően is bőven vittünk be kalóriákat és szénhidrátot.

A december eleve azzal kezdődik, hogy megérkezik a Mikulás és teletömi a csizmákat – és nem csak a gyerekekét. Hol van még a karácsony, és mi máris faljuk a csokoládét. Persze mindenből csak egy keveset, merthát vigyázunk a vonalainkra, még csak a hónap elején járunk.

Aztán a Mikulás felül a szánjára és a Coca-Colának dolgozik tovább, mi pedig nyakunkba vesszük a vásárokat. Remek találkahely barátokkal, ismerősökkel, rokonokkal. Forralt bor, kandírozott mandula és kürtős kalács illata száll, mégis ki tudna ellenállni ennyi finomságnak? Olyan ember pedig nem létezik, aki még ilyenkor is kalóriákat számlál – pedig jócskán ad ezzel a zsírpárnáknak. Hiába hisszük, hogy egy kis finomság nem árthat, bizony sok kicsi sokra megy!

banner_660x85

Ha esetleg az adventtel megérkezik a jeges zimankó is, és nincs kedvünk a vásárokban nézelődni, azért még számíthatunk a céges bulikra és karácsonyi összejövetelekre, ahol garantáltan degeszre esszük magunkat a „mindenből csak egy keveset veszek, mert nem akarok éjjel beteg lenni” elvet alkalmazva. Aztán még napokig esszük a kollégákkal a maradékot is, mert ennyi isteni finomság mégsem veszhet kárba! Különben is, mikor egyen az ember, ha nem ilyenkor?

Végül a hidegben igen finom, teste és lelket egyaránt felmelegítő italok várnak ránk az utcán, a cukrászdákban, és talán még otthon is. Forralt bor, puncs, krampampuli, habos kakaó, karamellás tej és még sorolhatnám. Egy-egy adagban annyi kalóriával, ami akár egy főétkezést is kitenne.

Az összejövetelek, baráti találkozók és a nagy ajándék utáni szaladgálás hajszájában pedig sorban mondjuk le az edzéseket, persze mindig „csak most az egyszer,” és azon kapjuk magunkat, hogy eltelt a december edzés nélkül.

Dióhéjban ennyi történik az advent idején, amit valóban megkoronázunk a karácsonnyal. Való igaz, ha advent idején nem szoktatjuk hozzá gyomrunkat a nagy evésekhez, karácsonykor nem bírjuk a kiképzést.

Félre viszont a sok szarkasztikus mondattal. Ezek a tények, következő írásomban pedig igyekszem tippeket és ötleteket adni arra vonatkozóan, hogy hogyan vészelhetjük át ezt a csodálatos időszakot anélkül, hogy a január valóban fogyókúrával és eszeveszett edzéssel telne.

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!

Komári Ági aerobic edző

Baráti üdvözlettel:
Varga-Komári Ági
Aerobic edző

Check Also

Szupernőként boldog leszek?

Szeretettel üdvözöllek! Demeter Miklós vagyok és hobbim a boldogság kutatás. Abban szeretnék segíteni neked, hogy …