Igazi sikertörténet! Hihetetlen kitartás, kemény munka, 26 kiló mínusz!

Biczó Fruzsina régebben olyan életmódot folytatott, mint sajnos az emberek többsége hazánkban; helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód. De változtatott! Hihetetlen kitartással elérte célját: leadott 26 kilót, és most boldogabb, mint valaha. Sikerei sokakat biztathatnak arra, hogy sos em késő elkezdeni. Fruzsi most őszintén vall nektek, mi a titka sikerének.

Februárban 180 fokos fordulatot vett az életed. Egészségesen élsz, helyesen táplálkozol, rendszeresen mozogsz, de sajnos nem mindig volt ez így. Mi jellemezte az életviteledet azelőtt?

Egész fiatal koromra alapvetően a mozgásszegény életmód és a teljes tudatosságmentes étkezés volt jellemző. Hatalmas küzdelmeim voltak a kilókkal, nagyon hullámzó tendenciát mutatott az, éppen hogy nézek ki. Volt, hogy sikerült lefogynom, ilyenkor viszont kizárólag koplalással, mozgás nélkül, aminek persze az lett a vége, hogy a duplája jött vissza annak, mint ami lement. Heti rendszerességgel fogyasztottam gyors ételeket, mindennaposak voltak az esti nassolások, tiszta vizet szinte nem is ittam, csak cukros üdítőket, ezekből viszont jó sokat. Persze éreztem magamon, hogy nem mehet így tovább, le kell állnom az egészségtelen ételekkel, de egyre csak halogattam, nehéz volt belekezdeni.

banner_660x85
Elhatároztad tehát, hogy ez nem mehet így tovább, ám minden kezdet nehéz. Te hogyan vágtál bele? Mi volt az első lépésed?

Nyílt egy új fitness terem Pécsett, ahova egyetemre járok. Az első alkalom ingyenes volt, arra gondoltam nincs mit vesztenem, így eldöntöttem elmegyek a barátnőimmel. Egy másfél órás zsírégető óra után életemben először ráálltam egy futópadra is. Nagyon pozitív élményekkel, teljesen kifáradva távoztam a teremből, de elhatároztam, hogy ezen túl beépítem a mozgást a mindennapjaimba. Ez adta meg az első löketet a teljes életmódváltáshoz.

Milyen cél fogalmazódott meg akkor a fejedben? Mi hajtott, mit szerettél volna elérni?

Január végén, mikor elkezdtem, 83 kg voltam. Júniusban van a szülinapom, szerettem volna addigra 60 kg-os súlyt elérni. Tudtam, hogy az egészséges fogyás maximum 0,5-1 kg egy héten. 22 hét volt a születésnapomig, számítottam rá, hogy nem lesz könnyű menet.

Nehéz az elején nem feladni, amikor még nem nagyon történik semmi látványos változás. Mennyi idő után kezdődtek a sikerélmények?

Minden egyes edzést, amikor sikerült magamat túlszárnyalnom sikerélményként könyveltem el, viszont ennél nagyobb öröm volt, mikor szépen lassan kezdtem érezni magamon a változást, a ruháim egyre bővebbek lettek rám. Amikor lement az első 10 kiló, már egyre több ismerős jegyezte meg, hogy fogytam.

Nagyon keményen dolgoztál azon, hogy elérjed a célod. Olyan könnyű kimondani a végén, hogy lefogytam 26 kilót, de véghezvinni már egyáltalán nem egyszerű. Milyen nehézségekkel találtad szembe magadat?

A születésnapomra kitűzött célom nem sikerült elérnem, ahogy közeledett a napja egyre tisztábban láttam, hogy nem fog sikerülni, talán ez volt az első igazi nehézség, amivel szembe kellett néznem. Természetesen mindig vannak nehéz időszakok, de túl kell rajtuk lendülni. Nekem nagy segítség volt, hogy a családom és a barátaim végig mellettem álltak és segítettek. Nélkülük valószínűleg most sehol sem tartanék.

Ennek ellenére nem adtad fel. Mi tartotta benned a lelket?

Tudtam, hogy nem szabad feladnom, nem dobhatom sutba az eddig elért eredményemet, azért mert nem haladtam olyan ütemben, ahogy azt először elhatároztam. Folytatnom kell, csak valamit máshogy kell csinálnom. Rá kell tennem még egy lapáttal, jobban oda kell figyelnem, mert a szervezetem hozzászokott ahhoz a terheléshez és étrendhez, ami arra az időszakra volt jellemző.

2

Szóba hoztad az étrendedet. Mi jellemzi az étkezési szokásaidat? Mi a titkod, amitől ilyen hatékonyan sikerült leolvasztani magadról a felesleges kilókat?

A mozgás mellett elkezdtem odafigyelni a helyes táplálkozásra. Fokozatosan kiszorítottam az étrendemből a finomított, feldolgozott élelmiszereket, mint a cukor és a liszt, véget értek a nassolások, és a késő esti evések. Teljesen elhagytam a tésztaféléket, krumplit és a rizst, helyette köretként párolt zöldséget vagy friss salátát ettem. A napraforgó olaj helyett főzéshez és sütéshez kókusz zsírt, salátákhoz olíva olajat használtam. Sok fehérjét fogyasztottam, natúr joghurtot, zsírszegény sajtokat, csirke mellett, tengeri halfilét ettem. Általában a reggeleket zabkásával, teljes kiőrlésű gabonából és friss gyümölcsből készült müzlivel, vagy gyümölcsből és 100%-os gyümölcsléből készült házi smoothie-val kezdtem és vacsorára is gyümölcsöt ettem. Nassolásként olajos magvakat, köles golyót és aszalt gyümölcsöket fogyasztottam. Rengeteg új alapanyagot és receptet ismertem meg, és sokkal változatosabban kezdtem étkezni.

Ha jól tudom, nem csak a mérleg által mutatott szám volt számodra fontos, hanem az is, hogy feszes és tónusos izomzatra tegyél szert. Mit és mennyit sportolsz?

Eleinte egy héten 2x-3x elmentem edzeni, én, aki világ életemben lesétáltam a Cooper-teszteket, önszántamból beadtam a derekam és futni kezdtem. Nem ment könnyen. 2-3 perc után kifulladtam, ezért váltogattam a kocogást a sétával, és mindig próbáltam 1-2 perccel emelni a futás adagomat. Minden egyes edzés során legyűrtem a saját korlátaimat és fejlődtem, egyre jobban és jobban ment.

Később az edzésadagomat heti 6 alkalomra emeltem. Az egy pihenőnapon kívül minden napom egy fél órás- negyven perces (bemelegítő) futással kezdődött és ezután részt vettem valamilyen csoportos órán (zsírégető, alakformáló, full-kondi, később kangoo és gyriafit). Egyre könnyebben mentek az edzések, egyre tovább bírtam és a mérleg nyelve is kúszott szépen lefelé. Az étkezéseimről és a fogyásom üteméről júliustól naplót is vezettem, így könnyen kontroll alatt tartottam magam, mert kíméletlenül minden megevett falatról elszámoltam a nap végén.

Nyár végére elérted az álom súlyodat, a kitűzött célt: 60 kiló lettél. Mi történt ezután?

Mikor elértem az áhított célomat, láttam, hogy nem lesz megállás, mert nem voltam teljesen elégedett azzal, amit a tükörben láttam. Újabb célok fogalmazódtak meg bennem, és más kép alakult ki arról, mi lesz számomra a tökéletes alak. Mostanában egyre keményebb edzésformákat választok, mint például a funkcionális köredzés és a cross training. Az elkövetkezendő időszakban személyi edző is a segítségemre lesz majd. 10 hónap alatt 26 kilótól szabadultam meg, lecseréltem az egész ruhatáramat, 46-os méret helyett 36-osat hordok, de nem állok le, folyton újabb és újabb célokat tűzök ki, és igyekszem őket el is érni.

Kemény vagy és kitartó. Ennek ellenére volt olyan, hogy úgy érezted nem tudsz ellenállni; bűnöznöd kell!

Szerintem mindenkinek vannak bűnös napjai. Muszáj néha az embernek kicsit kényeztetnie magát, különben még beleőrülnénk. A lényeg a mértékletesség. Természetesen bűnözés nélkül is lehet finomakat enni, egészséges alapanyagokból jókat sütni, főzni, léteznek szénhidrát-csökkentett termékek, finom sporttáplálék-kiegészítők, fehérjeporból készült fagyi, és még sorolhatnám. Emellett egyre több olyan hely van Budapesten ahol bűntudat-mentesen, fogyaszthatunk finomságokat.

Milyen tanáccsal látnád el azokat, akik most szeretnének belevágni? Mivel biztatnád őket?

Régebben próbáltam a könnyebb utat és kiskapukat választani, csoda diétákat kerestem az interneten, ahol két hét alatt hatalmas sikereket ígértek. De sajnos (és szerencsére) az élet nem így működik. Ahogyan az öt-tíz-húsz kiló felesleg sem 2 hét alatt szalad fel, le sem fog ilyen könnyen menni. Mentálisan is fel kell készülni egy ilyen nehéz időszakra, mert nem csak testileg kimerítő egy ilyen mértékű változás. Ennek ellenére csak biztatni tudok mindenkit, aki hasonló cipőben jár, mint én, mert a sport és az egészséges étkezés nagyon hamar az ember élete szerves részévé tud válni. Most sokkal egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb vagyok. Jól érzem magam a bőrömben, szívesebben mozdulok ki, nyíltabb lettem. Büszke vagyok arra, amit eddig elértem, de még nincs megállás, mindig lesznek újabb céljaim, de talán ez így is van rendjén.

Szeretnék szívből gratulálni a sikereidhez, és örülök, hogy ennek jómagam is részese lehettem, és közreműködhettem benne. Sok sikert a továbbiakban!

Ha tetszett a cikk, oszd meg kérlek!

Baráth Krisztina Bianka - fitness edző

Baráti üdvözlettel
Baráth Krisztina Bianka
Fitness edző

Check Also

elképesztő fogyás

Egy nő őszinte vallomása – közel 100 kiló fogyás után

2012 április 2-án kaptam egy emailt egy anyától. Egy olyan anyától, aki az utolsó esélyként …