Ezt a mazsola utálatot nem igazán értem. Elvégre aszalt szőlőről van szó. Egyszer egy gasztrofotós azt mondta, hogy a mazsola a leghaszontalanabb hozzávaló a konyhaművészetben. Hát nem tudom. Azért egy túrós palacsintába vagy vargabélesbe (amit egyébként nagyon nem szeretek) csak kell. Vajon aki nem szereti a mazsolát, az nem szereti a többi aszalt gyümölcsöt sem? Van olyan nő aki nem szereti a mazsolát? Csak mert eddig ezt kizárólag férfiaktól hallottam.
Az alábbi édességnél kompromisszumként csak a töltelék fele volt mazsolás, így viszont a mazsola nélküli csigák nem lettek olyan szép formásak, de ez nem az én gondom.
Fahéjas (részben mazsolás) csiga
Hozzávalók (12 darabhoz)
Tészta
- 225 g liszt
- 1 tasak száraz élesztő
- 25 g vaj
- 1 felvert tojás
- 125 ml tej
- fél tk só
Töltelék
- 50 g puha vaj
- 50 g barna cukor
- 2 ek őrölt fahéj
- mazsola
- juharszirup
A lisztet az élesztővel és a sóval egy tálba tesszük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Utána hozzáadjuk előbb a tojást, majd a tejet és lágy tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen 40 percig kelesztjük.
A töltelékhez a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fahéjat.
A tésztát az első kelesztés még egyszer átgyúrjuk, majd egy 30×24 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. A deszkát nagyon jól be kell lisztezni, mert egyébként odaragad a tészta. Nekem oda is ragadt többször, akkor jól jött volna ha bevethetem a főzősműsorok azon effektjét, hogy az egyik képen még nyúlik-málik a tészta, a következőn meg már csodák csodája minden szép és jó.
A kinyújtott tésztát megkenjük a vajas krémmel majd megszórjuk mazsolával. Mint írtam korábban, ennek a tésztának csak a felére került mazsola. A recept szerint az egészet meg kell szórni.
Ezután feltekerjük a hosszú oldalán és 12 egyforma szeletre vágjuk. A vágott felükkel lefelé kivajazott tepsibe tesszük a csigákat és újabb 30 percen keresztül kelesztjük meleg helyen. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A második kelesztés után betesszük a sütőbe a tepsit és 20 percig sütjük a csigákat. A recept 20-30 perc sütési időt ír, ami elég széles intervallum (ez olyan, mint az adj hozzá 1-1,5 dl tejet, vagy 2-3 tojást)…20 perc bőven elég.
Nem kell megijedni, ha nyers állapotban nincs csiga formája a tésztának, mert sütés közben szépen megduzzad és kinyílik. Amikor megsültek, melegen megkenjük a csigák tetejét juharsziruppal.
Jó étvágyat hozzá!
A cikket írta: Kriszti