Van olyan nő, aki nem szereti a mazsolát?

Ezt a mazsola utálatot nem igazán értem. Elvégre aszalt szőlőről van szó. Egyszer egy gasztrofotós azt mondta, hogy a mazsola a leghaszontalanabb hozzávaló a konyhaművészetben. Hát nem tudom. Azért egy túrós palacsintába vagy vargabélesbe (amit egyébként nagyon nem szeretek) csak kell. Vajon aki nem szereti a mazsolát, az nem szereti a többi aszalt gyümölcsöt sem? Van olyan nő aki nem szereti a mazsolát? Csak mert eddig ezt kizárólag férfiaktól hallottam.

Az alábbi édességnél kompromisszumként csak a töltelék fele volt mazsolás, így viszont a mazsola nélküli csigák nem lettek olyan szép formásak, de ez nem az én gondom.

Fahéjas (részben mazsolás) csiga

Hozzávalók (12 darabhoz)

Tészta

  • 225 g liszt
  • 1 tasak száraz élesztő
  • 25 g vaj
  • 1 felvert tojás
  • 125 ml tej
  • fél tk só

Töltelék

  • 50 g puha vaj
  • 50 g barna cukor
  • 2 ek őrölt fahéj
  • mazsola
  • juharszirup

A lisztet az élesztővel és a sóval egy tálba tesszük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Utána hozzáadjuk előbb a tojást, majd a tejet és lágy tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen 40 percig kelesztjük.

A töltelékhez a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fahéjat.

A tésztát az első kelesztés még egyszer átgyúrjuk, majd egy 30×24 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. A deszkát nagyon jól be kell lisztezni, mert egyébként odaragad a tészta. Nekem oda is ragadt többször, akkor jól jött volna ha bevethetem a főzősműsorok azon effektjét, hogy az egyik képen még nyúlik-málik a tészta, a következőn meg már csodák csodája minden szép és jó.

A kinyújtott tésztát megkenjük a vajas krémmel majd megszórjuk mazsolával. Mint írtam korábban, ennek a tésztának csak a felére került mazsola. A recept szerint az egészet meg kell szórni.

Ezután feltekerjük a hosszú oldalán és 12 egyforma szeletre vágjuk. A vágott felükkel lefelé kivajazott tepsibe tesszük a csigákat és újabb 30 percen keresztül kelesztjük meleg helyen. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A második kelesztés után betesszük a sütőbe a tepsit és 20 percig sütjük a csigákat. A recept 20-30 perc sütési időt ír, ami elég széles intervallum (ez olyan, mint az adj hozzá 1-1,5 dl tejet, vagy 2-3 tojást)…20 perc bőven elég.

Nem kell megijedni, ha nyers állapotban nincs csiga formája a tésztának, mert sütés közben szépen megduzzad és kinyílik. Amikor megsültek, melegen megkenjük a csigák tetejét juharsziruppal.

Jó étvágyat hozzá!

A cikket írta: Kriszti

szakertő Kriszti

 

 

 

 

Check Also

rebarbara recept

7 év és egy recept, ami leteszi a voksot a rebarbara fogyasztása mellett

Itt a tavasz, és megjelent a szupermarketek, piacok kínálatában a rebarbara is. Fura, hosszú szárak, …