A diétás életmód egyik legnagyobb kihívása, hogy mit együnk napközben, ill. mit vigyünk magunkkal kirándulásra, piknikre. Az alábbi recept remek válasz erre a kérdésre, hiszen isteni finom, alacsony a CH-tartalma, hosszú időre eltelít, és még a szkeptikusokat is meggyőzi. Vigyázat, eteti magát, könnyen befalható egyszerre akár egy egész adag!
Gluténmentes változatában a zablisztet rizsliszttel helyettesítem.
Nehézségi fokozat: könnyű
Elkészítés: 15 perc + sütés
Hozzávalók:
25 dkg zsírszegény túró
10 dkg darált lenmag
5 dkg zabliszt
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg darált szezámmag vagy mák
50 ml szénsavas ásványvíz
5 ek olaj
1 kk só
½ csomag sütőpor
10 dkg reszelt sajt + ugyanennyi a szóráshoz
3-4 szelet sonka (pl. pármai vagy fekete erdei, de nagyon finom bacon szalonnával is) apróra vágva
A hozzávalókat egyszerűen összegyúrjuk. Ha nagyon ragadós lenne a tészta (ez függ a túró minőségétől), kevés zabliszttel „szilárdítható.”
Sütőpapíron vagy szilikonlapon kinyújtom, vagy egyszerűen csak laposra nyomkodom a tésztát, megszórom a reszelt sajttal, és pogácsákat szaggatok belőle. A nyesedéket újra összegyúrom, megszórom sajttal és kiszaggatom. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, és betolom a sütőbe.
Sütés: 180 fokon kb. 20 percig.
Tippek:
Ha mérsékelem a hőfokot és tovább sütöm, akkor kiszárad és ropivá változik. Ez a változat hosszú ideig eltartható.
A pogácsa szaggatásához használhatunk kifejezetten ehhez való eszközt, vagy egyszerűen egy poharat, csészét.
Az elkészítési idő tovább rövidíthető, ha a kinyújtott tésztából egyszerűen négyzeteket vágunk egy éles késsel.
Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!