kókuszgolyó recept

Recept : banános kókuszgolyó meggypálinkával

Bevallom, sokáig szkeptikus voltam a kókuszgolyóval. A hideg kiráz, ha azokra a bulikra gondolok, ahová mindenki valamilyen finomsággal érkezett, mert ilyenkor mindig akadt valaki, aki bevállalta ezt a finomságot, és sajnos gyakran csalódnom kellett benne. Tele volt darált keksszel, és természetesen margarinnal, a cukor mennyiségéről már nem is beszélve. Néha viszont belefutottam olyan kókuszgolyókba, amelyeket hozzáértő személy készített, és isteni ízélményt nyújtottak. Nyilván megállja a helyét a mondás, hogy minőségi alapanyagokból kiváló lesz a végeredmény is.

Amióta hanyagolom a cukrot, fehér lisztet és az ezekhez hasonló „gyors szénhidrátokat,”egyre több ötletem támad, hogy a régi finomságokat hogyan bújtassam új köntösbe. Így született több változata a kókuszgolyónak is. Ennek egyik verziója a banános, történt ugyanis, hogy bevásároltam egyszer a leértékelt gyümölcsből, és elkezdett szépen rámromlani. A ragacsos állagában pedig rögtön megláttam a fantáziát! Némi köszönőviszony van a hagyományos kókuszgolyó és az én finomságom receptje között, de azért az íz egészen más lesz… földöntúli élvezet!

Az elkészítése szuperkönnyű, mert a robotgép dolgozik, és szupergyors, kb. fél óra. Ebben a receptben a legjobb barátunk a késes betétű robotgép, a jókedvről pedig a pálinka gondoskodik. Ha gyerekek és kismamák is fogyasztanak belőle, akkor érdemes egy második adagot is készíteni, és a pálinka helyettesíthető rumaromával, hempergetéshez pedig darált diót javaslok, így pofonegyszerű lesz a megkülönböztetés.

 Hozzávalók:

  • 2 érett banán
  • 1 csésze dió
  • 4 cl meggypálinka a tésztába, és 4 cl meggypálinka a meggy áztatásához. – A Brill Pálinkaház prémium meggypálinkáját javaslom, mert csokoládés zamatának házassága a banános-kakaós masszával a mennyben köttetett.)
  • 3 ek holland kakaópor (cukrozatlan!)
  • 2 ek xilitpor
  • ½ csésze kókuszliszt
  • ½ kk fahéj
  • ¼ tonkabab
  • 20-25 szem mirelit meggy
  • kókusz a massza állagának a szilárdításához és a hempergetéshez

A meggyet kikapom a fagyóból, felöntöm a meggypálinkával, és szobahőmérsékleten hagyom 2-3 órán keresztül házasságra lépni őket.

A massza összeállításához előveszem a késes betétű robotgépet és ledarálom benne a diót. Hozzáadom ezután a karikákra vágott banánokat, a meggypálinkát, a xilitport, a kakaót, a fahéjat, és belereszelem a tonkababot is, majd a géppel szép pépes állagúra dolgozom. A művelet kb. egy percig tart. Ekkor a massza még elég híg, ezért hozzádolgozom a kókuszlisztet, és megkóstolom, hogy kell-e még bele xilit, pálinka vagy fűszerek. A kókuszliszt a masszában folyamatosan dolgozni fog, ezért még a formázás után is szikkadni fog az állaga. Ha mégis túl lágynak találod a tésztát, keverj még bele kevés kókuszreszeléket!

Ezután jöhet a formázás. Diónyi méretű labdákat formázok vizes kézzel, amelyek közepébe egy szem meggyet nyomok, végül meghempergetem kókuszreszelékben.

Akkor az igazi, ha egy éjszakát hagyjuk még dermedni, szikkadni, de tapasztalatból mondom, hogy ennyit senki sem képes várni rá. 😉

Ez az adag 3-4 fő számára elegendő egy csésze tea vagy kávé mellé, a meggy pálinkás áztatólevével pedig ízesíthetjük a fekete kávét vagy teát.

Te hogy turbóznád fel a kókuszkolyot?

Komári Ági aerobic edző

Baráti üdvözlettel:
Varga-Komári Ági
Aerobic edző

Check Also

almás-zab kókuszgolyó

Egy legális bűnözés: almás-zab kókuszgolyó

Egy kedves Szupernő programosunk épp ma küldte be szerkesztőségünkhöz az alábbi receptet. Gyors, egyszerű, finom. …