Vannak olyan receptek, melyek tökéletessége és nagyszerűsége éppen az egyszerűségben rejlik. Ilyen a steak, ami igazán férfias műfaj, tekintve elkészítését és fogyasztását is. Habár a magyar nem éppen egy steak-faló nemzet, mégis nagyon jó minőségű húsokat tudunk ma már beszerezni, és igazán különleges vacsorát varázsolhatunk az asztalra percek alatt.
Kezdő steak fogyasztók jól átsütve (well done) szeretik, haladók viszont tudják, hogy a közepesen átsült (medium) az igazi, bátrak pedig véresen (rare) fogyasztják.
Persze steak-et sütni igazi művészet, pár mondatban lebutítani a technikákat elég nehéz, de kezdőknek elég ahhoz, hogy kedvet kapjanak a továbbiakhoz.
Hozzávalók két főre:
400 gramm marhahús 4 vékony vagy 2 vastag szeletre vágva
só, bors
1 tk olivaolaj
Köret:
400 gramm zöld spárga
friss zöld saláta
Öntet:
1 pohár joghurt
1 tk kapor
A serpenyőt felforrósítjuk az olajjal és mehetnek bele a hússzeletek. Azonnal borsozzuk (lehetőleg frissen őrölve). Vékony hússzelet (kb. 1-2 cm) sütési ideje mindkét oldalon 2-2 perc, vastag hússzeleté (2-3 cm) 4-4 perc. Így közepesen átsült steak-et kapunk. Sózni csak a legvégén szabad.
A serpenyőből kivett húst félretesszük pihenni, addig elkészítjük a köretet. A zöld spárgát nem kell meghámozni, elég megmosni és az alsó fás részét levágni. Tetszés szerint felaprítjuk, de hagyhatjuk egyben is a szárakat. A forró serpenyőben 3-4 perc alatt készre pirítjuk. A salátát megmossuk, leitatjuk róla a vizet és megöntözzük a kapros joghurttal.
Egy pohár jó minőségű száraz vörösbor (pl. Chianti) teszi tökéletessé az élvezetet.
P.S. A szénhidrátok ebben a receptben erőteljesen háttérbe szorultak. 😉
Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!