Karácsonyi finomságok ajándékba – 1. rész

A karácsony a szeretet ünnepe. Valóban jó érzés adni, és, ha olyan embert szeretnénk egyedi ajándékkal meglepni, aki díjazza igyekezetünket, érdemes saját készítésű dolgokkal kedveskedni. Adott esetben ez lehet maga az ajándék, de lehet valamilyen komolyabb meglepetés kísérője is.

Az alábbi ötletek egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek, már sokszor kipróbáltak és garantáltan nagyon finomak. Van közöttük hagyományos recept, és fitnesz változat is. Attól függően válassz, hogy kinek ajándékozod. Tapasztalatom szerint a férfiak inkább a hagyományos sütiknek örülnek, míg a nők a cukormentes, low carb finomságokat díjazzák.

Irány a konyha, légy az ajándékaiddal is szupernő!

Mézeskalács (hagyományos és pihe-puha)

Az elmúlt évek során nagyon sok receptet kipróbáltam. Emlékszem, első mézeskalácsom katasztrofálisan sikerült: fura, fakó színe volt, az állaga pedig, kemény, mint a beton. Ráadásul kollégáknak ajándékoztam. Nem is lepődtem meg, amikor két évvel később kiszúrtam az egyik kolléganőm polcán a könyvek között bújkáló kis csomagot.

banner

Ebből okulva nekiálltam próbálgatni, és tucatnyi recept tapasztalatát összegezve megalkotni a saját változatomat. Így született meg az alábbi recept, ami garantált siker lesz! 😉

Hozzávalók:

15 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg porcukor
1 dl méz
1 tojás
10 dkg vaj (véletlenül sem margarin!)
1 tk sütőpor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék (az enyém fahéj, kardamom, vanília és szegfűszeg keveréke)
csipet só

Elkészítés:

Vízgőz felett vagy mikróban összeolvasztom a vajat, mézet, sót és a porcukrot. Ügyelek arra, hogy nem forralom fel, mert az a lényeg, hogy a vaj enyhén megolvadjon, és elvegyüljön benne szépen a méz és a cukor. Összekeverem a liszteket, fűszerkeveréket és a sütőport, és hozzáadom a mézes keveréket, valamint a tojást. Könnyed mozdulatokkal összegyúrom. Előfordulhat, hogy a massza még ragacsos, ilyenkor kevés finomliszttel segítek rajta. Ekkor érdemes csipetnyi tésztát megkóstolni, és kevés fűszert még gyúrhatunk hozzá, ha kevésnek találjuk az ízek intenzitását.

A tésztát két részre osztom, és lisztezett asztalon kinyújtom. Milyen vastagra? Ha nagyobb formákkal szaggatom ki, akkor érdemes vastagabbra, fél-egy cm-esre hagyni, míg, ha aprók a formák, akkor csak fél cm-esre. Utóbbi esetben elkerülhető, hogy sülés közben felismerhetetlen alakot vesz fel a rénszarvas vagy a fenyőfa.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és erre sorakoztatom a kiszaggatott tésztát. 8-10 percig sütöm 180 fokon. Nem érdemes tovább sütni, mert könnyen megég vagy kiszárad és élvezhetetlen lesz.

A tésztát így két körben sütöm ki. Harmadik körben a megmaradt nyesedéket összegyúrom, nyújtom és szaggatom.

Ha nincs kedvünk, energiánk vagy türelmünk a különféle formákkal és a tészta nyújtásával bajlódni, akkor javaslom a következő változatot, amit anyukámtól tanultam: diónyi nagyságú golyókat formázok a két tenyerem között, enyhén ellapítom, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom. Minden kis puszedli tetejére nyomok fél szem diót. Nagyon látványos, és még véletlenül sem szárad ki sütés közben.

Díszíthetjük cukormázzal, de hagyhatjuk a maga natúr szépségében is. Kínálhatjuk vendégeinknek, csomagolhatjuk ajándékba, vagy díszíthetjük vele a fát. Isteni illatot áraszt.
Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!

Varga-Komári Ági aerobic edző

Baráti üdvözlettel:
Varga-Komári Ági
Aerobic edző

Check Also

almás-zab kókuszgolyó

Egy legális bűnözés: almás-zab kókuszgolyó

Egy kedves Szupernő programosunk épp ma küldte be szerkesztőségünkhöz az alábbi receptet. Gyors, egyszerű, finom. …