mákos fordított almatorta

Egy zseniális recept: mákos fordított almatorta

Bőven az adventi időszak félidejében járunk, ezért ideje elkezdeni a készülődést a karácsonyi ünnepekre. Ilyenkor érdemes kipróbálni azokat a recepteket, amelyeket aztán majd élesben is bevetünk majd. Mákos fordított almatortám lisztmentes (bár a zab gabona!), alacsony CH-tartalma is lassú felszívódású, természetesen pálinkás, és miközben sül, az alma és fahéj illata átjárja a lakást. Remek ötlet egy céges bulira, vendégvárónak, vihetjük magunkkal karácsonyi vásárba, hogy a cukros kalácsok helyett low carb finomságot majszoljunk, de remek meglepetés a párunknak, mert a szupernők szuperfinom édességgel készülnek egy összebújós estére. 😉

Hozzávalók:

az almás feltéthez:
3 szép nagy alma
2-3 tk fahéj
30 g vaj (még véletlenül sem margarin!) vagy kókuszzsír

banner

a tésztához:
2 tojás
csipet só
3 csapott ek xilit
1 ek érlelt almapálinka (helyettesíthető 1 tk rumaromával)
3 ek olivaolaj
1 csésze dió
1 csésze mák
1 csésze zabpehely
1 tk sütőpor
1 maréknyi mazsola (magas a cukortartalma, vonalakra ügyelők és diétázók inkább hagyják el)
3-4 ek tej vagy szénsavas ásványvíz

a krémhez, ami valószínűleg nem fog elkészülni, mert addigra elfogy a süti:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 ek xilit
3 dl tej
200 g natúr krémsajt (Natúr legyen, mert zöldfűszeressel vagy kolbászossal annyira nem fincsi.)

Az almákat megpucolom, és vékony szeletekre vágom. Pár pötty vajat teszek egy 20×25 cm-es tepsi aljára és kibélelem sütőpapírral. Belekockázom a vajat, majd ezen elterítem a vékony szeletekre vágott almát és megszórom bőségesen fahéjjal. Nem kell megijedni, ha soknak tűnik az alma mennyisége, mert így garantált, hogy nem lesz száraz a süti. A sütőt bekapcsolom 200 fokra, és máris betolom a tepsit a vajas, fahéjas almával.

Ezután nekilátok a tészta összeállításának. Nem kell habot verni, vajat kikavarni, egyszerűen csak darálok és keverek-kavarok. Felütöm a tojásokat, amelyekhez hozzáadom a sót, xilitet, az érlelt almapálinkát és a vajat. Kávédarálóval megőrlöm kicsit a diót, de nem baj, ha enyhén darabos marad. Ledarálom a mákot és a zabpelyhet is, hozzáadom az előzőekhez, végül a sütőpor és a mazsola következik. Az egészet annyi tejjel/ásványvízzel kavarom össze, hogy sűrű palacsinta-jellegű tésztát kapjak.

Most kikapom a sütőből a tepsit, amiben már rotyog és sistereg az illatos alma, és beleöntöm a tésztát. Visszatolom a tepsit a sütőbe, a hőmérsékletet pedig 175 fokra mérséklem.

A tortát kb. fél óra alatt készre sütöm, majd hagyom langyosra hűlni. Ekkor a sütőpapír segítségével kiemelem a tepsiből és egy tálcára borítom, így kerül a szaftos és illatozó sült almaréteg felülre.

Az illatozó csoda tovább bolondítható vaníliakrémmel. Ehhez a pudingport összekeverem a tejjel és a xilittel, és lassú lángon készre főzöm. Amikor kihűlt, hozzákeverem a krémsajtot, és a süti tetejére kenem.

Sok sikert a recepthez, legyünk advent idején is szupernők!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!

Varga-Komári Ági aerobic edző

Baráti üdvözlettel:
Varga-Komári Ági
Aerobic edző

Check Also

almás-zab kókuszgolyó

Egy legális bűnözés: almás-zab kókuszgolyó

Egy kedves Szupernő programosunk épp ma küldte be szerkesztőségünkhöz az alábbi receptet. Gyors, egyszerű, finom. …