Veszélyes energiaforrások?

túró? tojássárgája? olajos magvak? gyümölcsök? komoly?
igen. hidd el, nem ezen megy el a „diétád”!

„Nem eszem túrót, mert zsíros. Ahogy az olajos magvak is. Nem eszem gyümölcsöt, mert túl cukrosak. És nem eszem tojást, mert koleszteriiiiin.”

Ettől falhoz megyek. Tényleg. A fent felsorolt táplálékok mind egészségesek! Nem ezeken kell élni, hiszen mértékletesség és változatosság, de nem kell csak fehérjéből készíteni a tojásrántottát, a zabkásádba pedig nyugodtan keverhetsz túrót és olajos magvakat is, ahogy a délelőtt és délután folyamán bátran eheted az idény jellegű gyümölcsöket is – csak hogy néhány lehetőséget említsek a számtalan közül!

eatclean

Az egészséges és tiszta táplálkozás nem azt jelenti, hogy csak salátán, barna rizsen, csirkemellen (csakis roston) és fehérjeturmixon élsz. Mert lehet így is, csak azt egyoldalú táplálkozásnak hívják, mely során számtalan fontos és hasznos tápanyagtól fosztod meg a szervezeted (majd csodabogyókkal pótolod, esetleg, súlyos ezrekért), és nem épülsz, hanem leépülsz.

Az egészséges és tiszta táplálkozás nem azt jelenti, hogy ami egészséges (és igen ebben benne van a túró, a sajt, a tojássárgája, a gyümölcsök, az olajos magvak és még sorolhatnám), abból bármennyit, bármikor, bárhogyan. Mert lehet így is, de attól ugyanúgy elhízol, mintha a mekiben kajáltál volna, csak talán később, kevesebb rizikóval.

Az egészséges és tiszta táplálkozás azt jelenti, hogy változatosan, sokoldalúan, mértékletesen, ízletesen, színesen táplálkozol! És ha ez sikerül – nem könnyű, tudom – akkor be fogod látni, hogy az életmódváltásod nem a reggeli zabkásába tett 100 g túrón, nem a vacsorára megevett 2 tojásos rántottán, nem a tízóraira evett egy marék mandulán és még csak nem is az uzsonnára evett két darab körtén megy el, hanem ott, hogy az ebéded a kínaiból volt (mert nincs idő főzni), a reggeli az utcán ért (sarki pékség pudingos bukta), a tévé előtt sósmogyorót ettél, a munkahelyeden meg iceteát ittál.

Ne érts félre, néha, talán ez utóbbiak is beleférnek. (Csalónapok? Kinekmi.) De inkább ezeket vedd észre, ezek kikerüléséhez legyen önuralmad, mintsem felkapott média-baromságoknak felülve, meggondolatlan mód értékes dolgokat törölsz az étrendedből. Értékes. És finom dolgokat. Amik nem ártanak. Sőt.

#eatclean #saveyourbody

Ha bármilyen kérdésed van, itt alul a komment részben is nyugodtan felteheted

Kálmán Teréz

Baráti üdvözlettel:
Kálmán Teréz
fitnesz oktató

Check Also

rebarbara recept

7 év és egy recept, ami leteszi a voksot a rebarbara fogyasztása mellett

Itt a tavasz, és megjelent a szupermarketek, piacok kínálatában a rebarbara is. Fura, hosszú szárak, …