Szeszetlenség

Alkohol – belefér az egészségtudatos életmódba? Ha igen, mi és mennyi?5 praktikus jótanács szilveszterre készülve

Ünnepek idején nem csak máshogy eszünk, hanem általában másképp is iszunk, mint általában. Több a rokoni, baráti koccintás. A nehéz sültek mellé sokszor lecsúszik egy-két-három bor Karácsonykor, egy-két-három (üveg) pezsgő meg Újévkor. Ez teljesen rendben van, ettől még senki nem lesz alkoholista, és nem is kell, hogy annak érezze magát. Érdemes azonban megfogadni egy pár jó tanácsot, ha már ivásra kerül a sor.

Úgy gondolom, érdemes az alkoholról beszélni tisztán fitnesz-szempontból. Belefér-e az alkohol az egészséges életmódba? Hizlal-e nagyon? Mit igyak, ha iszom?

Először is leszögezném, hogy az alkohol természetesen nem tartalmaz olyan tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége van, ilyen szempontból tehát totál fölösleges a pohár után nyúlni. Na de azért a világ nem antialkoholistákból áll, és ha Te sem vagy az, szeretnék Neked néhány tippet adni, amivel nem teszel rosszat a testednek akkor sem, ha valamit innál.

banner

1. Csak természetesen!

A jelszó „minél természetesebben” – én mindig a házi pálinkát választom, és nem a bolti finomszeszeket gyümölcsaromával. Ezek sosem láttak gyümit, a szomszéd Pityu házija viszont annál inkább. A likőröknek általában nagyon magas a cukortartalmuk, egy házi pálinka viszont jó esetben csak gyümölcscukrot tartalmaz.

2. Kerüld a koktélokat!

Kerüld a cukrozott lőréket – bármennyire is nőcis ital a “pinyakoláda” meg a „szekszandöbícs”, ne igyál koktélt. Tele van cukorral, és ha többfélét iszol, akkor még ráadásul igen gyorsan padlóra is küldöd magad.

3. Jó minőség – alkoholban is

Igyál jó minőségű bort – nem kell vagyonokat adni egy üveg borért, de azért a “koccintóstól” csak egy hajszállal jobbat ne nagyon kóstolgasd. Céges partikon, társasági eseményeken előfordulhat, hogy nem a legjobb minőségű nedűvel kínálnak meg. Ilyenkor ezt sajnos bebuktad. Majd holnap otthon iszol egy normálisat.

4. Száraz bor – az aduász

Igyál száraz bort – ennek a legalacsonyabb a cukortartalma a borok közül, érdemes ezért erre voksolni, ha már iszol valamit. Ha könnyebb, gyümölcsösebb fajtát választasz, akkor az ital nem csak nehéz sültek mellé, hanem magában is ízleni fog.

5. Víz, víz, tiszta víz…

Igyál sok-sok vizet. – Az alkohol dehidratál, vagyis vizet von el a szervezetedből. Ezért alkoholfogyasztás esetén igyál bőségesen vizet. Egy bevált tipp, hogy legalább annyi vizet igyál, amennyi bort.

 

Röviden ennyi. Az egészséges életmód nem aszketizmust jelent, nehogy már számolgatni kezdd a kalóriákat, ha lazulnál egy kicsit! De azért nyilván ezt is ésszel, hogy ne rakódjon a derekadra – és ez még a kisebb probléma.

Ésszel ünneplést mindenkinek 🙂

Ha bármilyen kérdésed van, keress bátran!

Dobos Helga és Nyers Gyula - helgafitness.hu

Baráti üdvözlettel:
Dobos Helga és Nyers Gyula
Neked főztük ki

Check Also

rebarbara recept

7 év és egy recept, ami leteszi a voksot a rebarbara fogyasztása mellett

Itt a tavasz, és megjelent a szupermarketek, piacok kínálatában a rebarbara is. Fura, hosszú szárak, …