Ódákat lehetne zengeni a halfogyasztás előnyeiről. Az egészséges étrend elengedhetetlen eleme, fogyókúra idején pedig az egyik legfinomabb választás, a magyar halfogyasztás mégis messze elmarad az európai átlagtól. Valamilyen érthetetlen oknál fogva a karácsonyi halászlén kívül eszünkbe sem jut a halas pultban körülnézni, aki viszont elkészíti az alábbi receptet, garantáltan rászokik a pisztrángra. Cicabarátok kedvencének boldogsága pedig leírhatatlan, ha a halfej az etetőtálkában landol.
Nehézségi fokozat: könnyű
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
2 db pisztráng
2 friss (vagy 2 tk szárított) rozmaringág
1 citrom
1 tk só
1 kk bors (lehetőleg frissen őrölt)
1 ek olaj
1 ek vaj
A salátaágyhoz:
fél fej saláta
1 kaliforniai paprika
10 szem koktélparadicsom
2 ek hidegen sajtolt olaj (pl. oliva vagy szezám)
1 ek balzsamecet
csipet só
Elkészítés:
A halakat folyó víz alatt alaposan megmosom. Megöntözöm a citrom levével, bedörzsölöm a sóval és megborsozom. Apróra vágom a rozmaringot és rászórom a citrom lereszelt héjával együtt. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd rádobom a vajat, és aranybarnára sütöm benne a halak mindkét oldalát.
Tipp: a halat tepsiben is süthetjük. Ekkor érdemes letakarva sütni 20 percig, majd levenni róla az alufóliát és tovább pirítani további 10 percig.
Amíg a halak sülnek, összeállítom a köretet. A salátát, paprikát és paradicsomot megmosom és összevagdalom. Összekeverem az öntet hozzávalóit és megöntözöm vele a salátát.
A kész pisztrángot a salátaágyon tálalom. Friss citromot kínálok mellé, és egy darabka rozmaringgal díszítem.
Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!