A vörös bársony (red velvet) tortának számtalan változata létezik. Az eredeti amerikai alaprecept szerint egyszerű piskóta, amit piros ételfestékkel színezünk, és természetesen fél kiló cukor van benne a fehér liszt mellett. A csokoládés változat már valamivel barátságosabb, de még mindig magas a szénhidrát-tartalma.
Az alábbi red velvet több recept keverékéből született, mert kiemelt cél volt a low carb jelleg. Ugyan bonyolultnak tűnhet az elkészítése, mégis pofonegyszerű, igen látványos, és hihetetlenül finom. Családunkat és vendégeinket garantáltan elkápráztathatjuk vele.
Aki nem akar ételfestéket használni, az helyettesítheti cékla levével. Az íze nem lesz felismerhető, a szín viszont ugyanolyan szép lesz.
Nehézségi fokozat: közepesen nehéz
Elkészítés: 20 perc + sütés
Hozzávalók:
A tésztához:
100 g darált mandula
50 g zabliszt
50 g szeletelt mandula
100 olvasztott vaj
3 tojás
1 tk sütőpor
csipet só
4 ek eritrit
1 ek kakaópor
fél tábla diabetikus étcsokoládé
1 ek folyékony piros ételfesték
1-2 dl szénsavas ásványvíz
A krémhez:
4 dl tej (vagy magtej)
1 csomag vaníliás puding
3 ek eritrit
200 g jó minőségű light krémsajt (pl. Philadelphia, Exquisa)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját kikeverem a vajjal, eritrittel, hozzáadom a darált mandulát, zablisztet, szeletelt mandulát, sütőport, sót, ételfestéket és kakaóport, és annyi ásványvizet, hogy könnyen kavarható tésztát kapjak. A csokit durvára vágom, és a masszába forgatom. Végül a tojások fehérjét kemény habbá verem és a tésztához kavarom.
Sütőpapírral bélelt tepsiben vagy kapcsos tortaformában 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöm. Mivel ez egy brownie-recept átalakított változata, nem szabad szárazra sütni, akkor jó, ha a belseje kicsit nedves marad.
Sütés után, miután kihűlt, vízszintesen félbe vágom.
Amíg a torta hűl, elkészítem a krémet. A (mag)tejben megfőzöm a pudingot, majd hozzákavarom az eritritet. Kicsit hagyom hűlni, és, ha már csak langyos a puding, hozzákavarom a krémsajtot. Ezzel a krémmel a torta máris megtölthető.
Friss gyümölcsökkel díszítem, a csokoládés eperrel (recept itt: http://szuperno.hu/szuperno/divat-lett-utalni-valentin-napot/) nagyon látványos lesz!
Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!