Meggyes-mákos túrótorta (liszt-és cukormentes, low carb)

Nehézségi fokozat: közepesen nehéz

Elkészítési idő: 1 óra

Nyakunkon a Valentin nap, és ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mivel bűvöljük el a párunkat. Az alábbi receptet az üdítő torta ihlette, de annyit változott, hogy már csak távoli rokonoknak nevezhetők.

Ebben a tortában nincs cukor és liszt sem, igazi fehérjebomba, így szuperegészséges. A recept egy hatrétegű tortára szól, de, ha kisebbet szeretnél, egyszerűen felezd a mennyiséget és csak három réteged lesz.

banner_660x85

Hozzávalók:

  • a piskótához:

5 tojás

5 evőkanál (ek) eritrit (vagy xilit)

1 ek olaj

3 ek darált mák

2 ek gesztenyeliszt/zabliszt (végső esetben sima liszttel is helyettesíthető)

1/2 citrom reszelt héja

fél teáskanál sütőpor

  • a túrós réteghez

50 dkg túró

5 ek eritrit

1/2 citrom reszelt héja

4 dl tej

1 csomag vaníliás pudingpor

1 csomag színtelen, cukormentes zselatin

2 dl víz

  • a meggyes réteghez:

30 dkg mirelit/friss meggy

2 csomag színtelen, cukormentes zselatin

2×2 dl víz

2 ek eritrit

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat kemény habbá verem az eritrittel. Óvatosan hozzákeverem az olajat és a citromhéjat, a gesztenyelisztet, végül a sütőporral elvegyített mákot. Kapcsos tortaformában 180 fokon 35-50 percig sütöm. Ha kihűlt, vízszintesen félbe vágom.

A túrós réteghez a túróhoz keverem az eritritet és a citromhéjat. A pudingport elkeverem a tejben és felfőzöm. A vízben feloldom a zselatint és enyhén felmelegítem, majd a még langyos pudinghoz keverem. Végül a zselatinos pudingot és a túrót összekeverem. (Érdemes megkóstolni a krémet, és, ha nem elég édes, akkor még adok hozzá eritritet.)

A meggyet felolvasztom/ha friss, kimagozom, és lecsepegtetem. A levére is szükség lesz még.

Nekilátok a torta összeállításának. A kapcsos tortaformába fektetem a piskóta alsó felét. Erre rákenem a túrókrém felét, majd erre ráhalmozom a meggy felét. A meggylé felét kiegészítem annyi vízzel, hogy 2 dl legyen, hozzákeverek egy ek eritritet, feloldok benne egy tasak zselatint, és enyhén felmelegítem, majd a meggy tetejére öntöm. Ezután az eddigi műveletet megismétlem: a zselatinos meggyre illesztem a piskóta tetejét, rákenem a túrókrém másik felét, jöhet rá a meggy és készítek még egy adag zselatint.

Ezzel a tortacsoda kész. Néhány órát hagyom a hűtőben pihenni, hogy szépen megdermedjen. Pálinka alapú meggylikőrt vagy ágyas meggypálinkát ajánlok mellé!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!

Varga-Komári Ági aerobic edző

Baráti üdvözlettel:
Varga-Komári Ági
Aerobic edző

Check Also

almás-zab kókuszgolyó

Egy legális bűnözés: almás-zab kókuszgolyó

Egy kedves Szupernő programosunk épp ma küldte be szerkesztőségünkhöz az alábbi receptet. Gyors, egyszerű, finom. …