Nehézségi fokozat: közepesen nehéz
Elkészítési idő: 1 óra
Nyakunkon a Valentin nap, és ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mivel bűvöljük el a párunkat. Az alábbi receptet az üdítő torta ihlette, de annyit változott, hogy már csak távoli rokonoknak nevezhetők.
Ebben a tortában nincs cukor és liszt sem, igazi fehérjebomba, így szuperegészséges. A recept egy hatrétegű tortára szól, de, ha kisebbet szeretnél, egyszerűen felezd a mennyiséget és csak három réteged lesz.
Hozzávalók:
- a piskótához:
5 tojás
5 evőkanál (ek) eritrit (vagy xilit)
1 ek olaj
3 ek darált mák
2 ek gesztenyeliszt/zabliszt (végső esetben sima liszttel is helyettesíthető)
1/2 citrom reszelt héja
fél teáskanál sütőpor
- a túrós réteghez
50 dkg túró
5 ek eritrit
1/2 citrom reszelt héja
4 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag színtelen, cukormentes zselatin
2 dl víz
- a meggyes réteghez:
30 dkg mirelit/friss meggy
2 csomag színtelen, cukormentes zselatin
2×2 dl víz
2 ek eritrit
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kemény habbá verem az eritrittel. Óvatosan hozzákeverem az olajat és a citromhéjat, a gesztenyelisztet, végül a sütőporral elvegyített mákot. Kapcsos tortaformában 180 fokon 35-50 percig sütöm. Ha kihűlt, vízszintesen félbe vágom.
A túrós réteghez a túróhoz keverem az eritritet és a citromhéjat. A pudingport elkeverem a tejben és felfőzöm. A vízben feloldom a zselatint és enyhén felmelegítem, majd a még langyos pudinghoz keverem. Végül a zselatinos pudingot és a túrót összekeverem. (Érdemes megkóstolni a krémet, és, ha nem elég édes, akkor még adok hozzá eritritet.)
A meggyet felolvasztom/ha friss, kimagozom, és lecsepegtetem. A levére is szükség lesz még.
Nekilátok a torta összeállításának. A kapcsos tortaformába fektetem a piskóta alsó felét. Erre rákenem a túrókrém felét, majd erre ráhalmozom a meggy felét. A meggylé felét kiegészítem annyi vízzel, hogy 2 dl legyen, hozzákeverek egy ek eritritet, feloldok benne egy tasak zselatint, és enyhén felmelegítem, majd a meggy tetejére öntöm. Ezután az eddigi műveletet megismétlem: a zselatinos meggyre illesztem a piskóta tetejét, rákenem a túrókrém másik felét, jöhet rá a meggy és készítek még egy adag zselatint.
Ezzel a tortacsoda kész. Néhány órát hagyom a hűtőben pihenni, hogy szépen megdermedjen. Pálinka alapú meggylikőrt vagy ágyas meggypálinkát ajánlok mellé!
Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!