Betegségektől védenek, fitté tesznek

Hogy mik is ezek? A velünk élő egysejtűek.

Te is küzdesz emésztőrendszeri problémákkal? Az Ünnepek alatti nagy lakomáktól már csak ezért is irtózol? Esetleg ekcémában, depresszióban, asztmában is szenvedsz? Az emésztési problémák szélsőséges hangulatváltozásokat, depressziót is okozhatnak Neked, de következményük lehet a gyulladások fokozódása miatt az általános legyengülés, az ellustulás is.

Megérkezett a tél és egyébként is napfény nélkül rosszabb a közérzetünk. Ne fokozd ezt még gyomorproblémákkal is, ha tehetsz ellenük!

Bacilusok kedvenc fogásai

A vastagbelünkben mindegyik mikrobának megvan a saját kedvenc ételösszetevője, amelyet elfogyaszt. A vastagbélbe kerülő ételek összetevőit a bélflórákon lévő baktériumok felfalják, miközben vitaminokat és felszívható ásványi sókat termelnek belőlük. Az egészséges bélflóra jelentősége tehát óriási, nélkülözhetetlen immunrendszerünk helyes működéséhez is. Kész vitamingyárként működik: segítségével felszívhatóvá válnak számodra az ásványi sók és nyomelemek.  Regenerálására azért van szükség, mert a modern táplálkozási szokásaink, az antibiotikumok, a gyógyszerek, az ételeidben lévő kémiai adalékanyagok és tartósítók, továbbá a sok édesség fogyasztása miatt károsodik a bélflórád.

Pro-, pre és prímbiotikumok

A probiotikumok tulajdonképpen velük élő baktériumok, amelyek nem okoznak megbetegedéseket. Szánkon keresztül bejutva elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva hasznos funkciót töltenek be. Segítik az emésztést, védik a szervezetet a káros baktériumok ellen, így erősítve az immunrendszert. Ha a probiotikumok hatása erősebb, valósággal kiszorítják a betegséget okozókat úgy, hogy felélik a táplálékot.

Könnyen beláthatod tehát, hogy a betegségek megelőzésére érdemes szervezetedben felszaporítani a jótékony baktériumokat. Természetes módon legnagyobb mennyiségben a savanyított tejtermékekben, leginkább az aludttejben, kefírben és a joghurtokban fordulnak elő.

A probiotikumok hatékonyan alkalmazhatók a bélfóra megváltozott összetételével összefüggő betegségek kezelésében is. Az irritábilis bélszindróma vagy a krónikus bélbetegségek – mint a Crohn-betegség vagy a krónikus vastagbélgyulladás – esetén nagyon fontos, hogy helyreállítsd sérült bélflórádat. Probiotikumok segítségével kezelheted a székrekedést, a haspuffadást és a stressz és az antibiotikumok által megváltozott bélflórát.

A prebiotikumok olyan természetes tápanyagok, mellesleg emészthetetlen összetevők, amelyekre nem hatnak a gyomor és a bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimjeit, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok szaporodását. Természetes módon többek között leginkább a hagyma, fokhagyma, articsóka, cikória, bab, borsó, zabpehely, anyatej és az érett sajtok tartalmazzák.

A prímbiotikumok lényegében a beleinkben jelen lévő kocsonyás anyag, amely nélkül bélbaktériumaink nem tudnának növekedni, szaporodni, élni. A prímbiotikumok állandó vízellátást biztosítanak a baktériumoknak.

banner_660x85

Az egészséges bélflórának köszönhetően a vékony- és a vastagbél sokrétű biokémiai funkcióval rendelkező szerv.

Az egészséges bélflóra jelenlétével és tevékenységével

  • megakadályozza a kórokozó baktériumok megtelepedését és átjutását a bélfaladon,
  • szabályozza a bél mobilitását,
  • stimulálja a bél immunrendszerét,
  • részt vesz rövid szénláncú zsírsavak termelésében és átalakításában,
  • gátolja a daganatképződést, a káros anyagokat salakanyagokká alakítja,
  • szerepet játszik egyes vitaminok képzésében,
  • és a tejcukor lebontásával javítja a laktózintoleranciádat (tejcukor-érzékenységedet).

Ma már egyre több orvos is vallja, hogy az emésztőrendszer egészsége nélkül nincs sem szellemi, sem fizikai egészség. Az emésztőrendszer egészsége pedig elképzelhetetlen probiotikumok, azaz barátságos baktériumok nélkül.

Veled mi a helyzet? Egészséges a bélfrórád?

Losánszki Csilla
személyi edző, TRX instruktor

Ha bármilyen kérdésed van, keress bátran!

Losánszki Csilla - fitnesz edző

Baráti üdvözlettel:
Losánszki Csilla
Sportrehabilitációs személyi edző, funkcionális csoportos trainingek oktatója, táplálkozási tanácsadó

Check Also

rebarbara recept

7 év és egy recept, ami leteszi a voksot a rebarbara fogyasztása mellett

Itt a tavasz, és megjelent a szupermarketek, piacok kínálatában a rebarbara is. Fura, hosszú szárak, …