Az vagy, amit megeszel

Bevallom, van egy mániám (a sport mellett), mégpedig a címkék olvasgatása. Értsd: képes vagyok kétszer annyi időt eltölteni az élelmiszer részlegen, mert anélkül szinte nem kerülhet kaja a kosárba, hogy ne nézzem meg, mit tartalmaz. Kicsit rákattantam, na. A férjem meg közben befonja a haját…

Elsősorban a kalória- és szénhidrátadatokat néztem. Tegyük fel, van egy X termék, amit nagyon szeretek, és van Y, amit kicsit kevésbé. De ha az utóbbiban kevesebb a kalória vagy a szénhidrát, akkor inkább azt választom. A cél érdekében mindent J. Van egy sejtésem, hogy ezzel azért nem vagyok egyedül, igaz?

Később aztán elkezdtem nézegetni a többi összetevőt is, és egyre nagyobb kérdőjel lett bennem azzal kapcsolatban, hogy mit is eszünk. Az, hogy cékla van a meggyes joghurtban még oké (gondolom, a szín miatt kell, mert ugye a meggyes joghurt legyen má’ piros vazze!). Az ilyen jellegű felturbózással szerintem senkinek nincs problémája, hiszen ezek természetes kiegészítők.

banner_660x85

De mi a helyzet a különböző adalékanyagokkal, aromákkal, E betűkkel, tartósítószerekkel…stb? Valóban szükségünk van ezekre? Nincs! Mit tesznek ezek a szervezetünkkel? Rossz belegondolni! Hogyan lehet ezeket kikerülni? Nagyjából sehogy! Szinte mindenben találunk egy- két olyan adalékot, amit örülünk, ha egyáltalán ki tudunk olvasni. És akkor lehet, hogy jobb nem tudni, mi is az valójában. Újdonsült anyuka lévén már a bébiételekre is rátértem. Megdöbbentem, amikor egy olcsóbb kategóriás kis üveg a kezembe került. Nem lehet elég korán kezdeni…

Ráadásul léteznek ugye a hamisított élelmiszerek, amelyekről most tényleg ne is beszéljünk. Alternatívaként szóba jöhetnek a bio termékek és társaik, ezek szigorúan ellenőrzött gazdaságokból kerülnek a polcokra. Igen ám, de véleményem szerint, ma a fogyasztói társadalom kisebb része engedheti ezt meg magának. A nagyobb csoportnak maradnak az olcsóbb, felpumpált cuccok. Lehet otthon csirkét tartani, konyhakertben kapirgálni, de ma már mást követelnek a hétköznapok: szakadj szét/ meg, legyél jó anya/apa, feleség/ férj.

Melóból haza, bevásárlás, és próbálsz minél több időt a családdal vagy magaddal foglalkozni. Persze emellett figyelj oda, hogy elkerüld a lehető legtöbb szemetet (legalább a tányéron). Mert ugye az vagy, amit megeszel. Szétnézek a környezetemben, és egyre több ételallergiás, érrendszeri-, és sajnos rákos megbetegedést látok. Nem mondom, hogy ezt csak a kaja teszi, de szerintem köze van hozzá. Esetleg akkor is megvoltak ezek a betegségek, amikor a hús hús, a méz pedig méz volt, csak nem tudták őket beazonosítani? Nem rémlik, hogy nagymamám mesélt volna olyasmit, hogy régen milyen nagyon sok daganatos vagy laktózérzékeny nem(!) idős ismerőse lett volna….

A cikkben saját véleményemet írtam le, gondolatébresztőnek szánva!
Ha bármilyen kérdésed van, itt alul a komment részben is nyugodtan felteheted

Csórikné Galambosi Anett - személyi edző

Szép napot kívánok,
Csórikné Galambosi Anett
fitnesz edző
Személyi edző

Check Also

rebarbara recept

7 év és egy recept, ami leteszi a voksot a rebarbara fogyasztása mellett

Itt a tavasz, és megjelent a szupermarketek, piacok kínálatában a rebarbara is. Fura, hosszú szárak, …