kísértés

Alkalmazott akaratgyengeség

Az a gond sok emberrel, hogy ha lett volna a suliban olyan tantárgy, hogy alkalmazott akaratgyengeség, tuti szín ötös lett volna belőle.

“Nem tudok most edzeni járni, mert a munkám és egyéb életkörülményeim nem teszik lehetővé.” Mondja ő……én meg azt mondom, hogy egyszerűen nem jutott el az edzéssel arra a szintre, mint mondjuk a főzéssel. Enni muszáj mindennap, tehát főzni is kell, ha nem is mindennap, de viszonylag sűrűn.

Az az óriási nagy baj, hogy sokan csak akkor látják be a mozgás jelentőségét (vagy sokszor még akkor sem), amikor már kezdődnek a bajok: mozgásszervi elváltozások, cukorbetegség, vérnyomás problémák, és még sorolhatnám.

Van, aki elhiszi magáról, hogy ő eleve elrendelésben kövér. Micsoda butaság ez? Senki nem kövér eredendően. Senki nem születik kövérnek. Vannak testalkat típusok persze (ektomorf, endomorf, mezomorf), de ez nem jelenti azt, hogy ha endomorf testalkattal áldott meg a jóisten, akkor az egész életedet kövéren, szétfolyva kell leélned. Kivéve akkor, ha mindezt elhiszed. Abban lehet némi igazság, hogy ilyen testalkattal az átlagnál jóval nagyobb erőfeszítésbe kerül egy csinos, esztétikus külső elérése. Hoppá…vissza is kanyarodtunk az akaratgyengeséghez. “Nem állok neki mozogni, és odafigyelni a kajálásra, mert túl nagy áldozat, túl nagy erőfeszítés, és különben is imádok enni, nem vagyok hajlandó lemondani a finomságokról, és sokkal élvezetesebb egy kerti partin eszegetni, iszogatni, dögleni a napágyon, mint kimenni a szabadba gyalogolni, kocogni. Meg amúgy is…ilyen alkat vagyok. Szándékosan nem írtam az edzőtermet. Nem kell edzőterembe járni. Attól, hogy én ebben hiszek, és nekem az edzőtermi közeg olyan természetes, mint halnak a víz, ettől nem kell mindenkire ráerőltetni. Bár szoktam azt is mondani, hogy ki kell próbálni többet, és azután véleményt formálni.

banner_660x85

Szóval ezek mind csak kifogások. Amivel szintén nincsen baj. Nem gond az, ha valaki beismeri magának, hogy ő bizony képtelen megszeretni bármilyen mozgásformát, képtelen lemondani a bűnös falatokról. Ez mind rendben van így. Csak akkor utána mellőzze az ilyen fajta megjegyzéseket: “Könnyű Neked, mert Te ilyen testalkat vagy”. Sokszor az “ilyen” testalkat mögött kőkemény munka áll, csak azt a részét nem látják. Könnyebb a genetikára hivatkozva a kanapéról irigykedni, mint megmozdulni, és legalább megpróbálni változtatni. Ja, és ami a legfontosabb! Egy próbálkozás nem próbálkozás!

Összegezve tehát, ha jól érzed magad a kövér bőrödben, de úgy igazán, tehát irigységmentesen, őszintén, tiszta szívből, akkor kár volt idáig olvasnod ezt a cikket. ÁM ha csak kicsit is zavar a külsőd, a KÜLSŐD és nem az alkatod, akkor szerintem még most sem késő megmozdulnod! Én továbbra is azt vallom, hogy nincs eredendően kövér ember, és továbbra is arra bíztatlak, hogy ezt a téves nézetet verd ki a fejedből, HIDD EL, hogy Neked is lehet csinos alakod, csak mint minden mást az életben, ezt sem adják ingyen. Tegyél érte! MINDENNAP, ne csak fellángolás szerűen.
Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!

Bozsik Ildikó személyi edző

Baráti üdvözlettel:
Bozsik Ildikó
Aerobic edző
Személyi edző

Check Also

rebarbara recept

7 év és egy recept, ami leteszi a voksot a rebarbara fogyasztása mellett

Itt a tavasz, és megjelent a szupermarketek, piacok kínálatában a rebarbara is. Fura, hosszú szárak, …