A fogyás egyetlen buktatója

A Fogyás Egyetlen buktatója

A testzsír-csökkenés esetében fokozottan igaz, hogy megfelelő étrend nélkül a világ összes legális és illegális kiegészítőjével se fogunk látványos eredményt elérni. A fogyás alapösszefüggése, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni mint amennyit felhasználunk. Mind a kalória bevitelre, mind a kalóriafelhasználásra tudunk hatni bizonyos kiegészítőkkel. Masszív kalória többletet viszont semmilyen szer nem képes semlegesíteni.

  1. Esszenciális tápanyagok: a kalória deficites táplálkozás esetén különösen fontos a vitamin, ásványi anyag, esszenciális zsírsav kiegészítés. Érdemes figyelembe venni milyen fizikai terhelésnek leszünk kitéve a diéta során. A mérsékelt intenzitású kardió inkább az ásványi anyag szükségletet nyomja meg, míg az intenzív súlyzós edzés jelentősen megemeli a B vitamin illetve az Antioxidáns igényt.
  1. Kalória igény kiszámítása: minden jól megtervezett diéta alapja hogy tisztában legyünk azzal, mekkora az a kalória-bevitel aminél a súlyunk csökken. A fogyás optimális üteme heti fél kiló.

banner_660x85

  1. Fehérjék-Zsírok-Szénhidrátok: az ételek közül a fehérjének, zsírnak, szénhidrátnak és az alkoholnak van kalóriatartalma. A fehérje és a szénhidrát grammonként 4 kalóriát, A zsír 9 kalóriát, az alkohol 7 kalóriát tartalmaz.Az étrend beállításának második lépése a napi fehérje igény.A zsírcsökkentő izommegtartó diéták, viszonylag magas fehérje bevitelt tartalmaznak. A tápanyag mennyiséget minimum 4 felé osztva kell a napfolyamán elfogyasztani.
  1. Glikémiás index: a glikémiás index az élelmiszerek fontos jellemzője, amely 0-100-as tartományban egy számmal jellemzi őket,aszerint hogy mennyire emelik meg a vércukor szintet. Csak olyan élelmiszereknek van glikémiás indexe, melyek jelentősebb mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak. Egy élelmiszer minél magasabb glikémiás indexel rendelkezik, annál jobban emeli a vércukor szintet, amelyre a szervezet nagyobb inzulin termeléssel reagál.

A jelentős inzulintermelést követően a vércukor szint hirtelen visszaesik, ingadozó vércukor szintet okozva. A visszaeső vércukor szint hamar éhséget okoz, mely ismételt evésre kényszeríti az embert és az ördögi kör folytatódik.Ha testzsír csökkenés a célunk, igyekezzünk közepes v alacsony glikémiás indexel rendelkező szénhidrát forrásokat választani.-Természetesen figyelembe véve ezen élelmiszerek teljes energia illetve zsír tartalmát.

Már tudjuk mennyi kalóriát, fehérjét, zsírt, szénhidrátot kell fogyasztanunk. Van egy listánk arról mit ehetünk. Tudjuk ezeknek az élelmiszereknek a kalória értékét illetve összetételét. Ezek után már csak elemi matematika egy étrend összeállítása.

Ha bármilyen kérdésed van, itt alul a komment részben is nyugodtan felteheted

Kanti Bogi - fitness modell, személyi edző

Baráti üdvözlettel
Kanti Boo
Fitness modell
Személyi edző

Check Also

rebarbara recept

7 év és egy recept, ami leteszi a voksot a rebarbara fogyasztása mellett

Itt a tavasz, és megjelent a szupermarketek, piacok kínálatában a rebarbara is. Fura, hosszú szárak, …