Candida diéta

Candida – az ezerarcú “gyilkos”

Évek óta igyekszem egészségesen étkezni – több kevesebb sikerrel!! De az utóbbi 1-2 évben szinte állandó jelleggel fel voltam fúvódva, puffadva! Az elmúlt fél évben havonta többször is fájt a hasam, hasmenésem volt. Aztán egy véletlennek köszönhetően (barátnőm hasonló cipőben jár) eljutottam egy szakemberhez., és kiderült – Candidás vagyok!

Nálam -hosszú időn keresztül senki nem tudta megmondani, mi a bajom, fel vagyok puffadva…. na és nagy ügy, biztos többet ettem! Persze ettől nem nyugodtan meg. A 2014-es év változást hozott az életembe (ez az év mindent vitt).
Nagyon fáradékony lettem, minden egyes Grandup edzés megviselt és teljesen lemerültem 1-1 óra után!! Többször begyulladt a térdem és annyi stressz lett az életemben, amelyekkel nagyon nehezen bírkoztam meg.

Ezzel egy időben többször volt hasmenésem és sokszor fájt a gyomrom! Voltam vérvételen, teljes vérkép, de minden rendben volt.
Rendszeres lett aztán a (hasmenés megszűnt) székrekedés, és az állandó sport és diéták ellenére is szünet nélkül puffadt volt a hasam!
Ezt az évet mar úgy kezdtem, hogy minden reggel úgy ébredtem, fel vagyok puffadva, és tele vagyok…
Aztán eljutottam végre orvoshoz – jó orvoshoz!!
Hát az eredmény lesokkol!

Ugye tudjuk, hogy a pH érték normálistól való eltérése hosszú távon súlyos következményekkel járhat egészségünkre. A problémák az emésztési zavaroktól egészen a mozgásszervi megbetegedésekig terjedhetnek.

De mi is a pH érték? Egy mérőszám, amely bármely folyadék, többek között a testnedveink sav és lúg háztartását jelzi. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő számskálán mérik. A 7-es pH-júak a semleges oldatok. Ettől az értéktől lefelé egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb.

Nos legyen elég annyi, hogy az én értékem jóval 4 alatt van…. 🙁
Jelen állás szerint van baj, de az orvosom felismerte a lehetséges problémát, majd pedig biztosított arról, hogy a candida diétát betartva, megfelelő orvosi kontroll és kezelés mellett 2-3 hónap alatt megoldjuk a helyzetet.

Diétázok-dietetikus állította össze a Candida-diétát, és csak pozitív testi és mentális változást figyelhetem meg magamon, már ezen a rövid idő alatt is!
Ami nagyon fontos, az ajánlott ételek elsőre drágának és nehezen beszerezhetőnek tűnnek, de olcsóbbak, mint azok, amelyeknek a fogyasztása súlyosbítja a problémát.

Candida diéta

A candida diéta szerint máris egy fokkal jobban vagyok! Ami rettentően nehéz, a szénhidrát, a felvágottak, a déli gyümölcsök, édességek, a méz száműzése az életemből (eddig sem ettem állandóan süteményt). És most csak pár dolgot soroltam fel, amit nem ehetek (egyébként 4 oldalas listát kaptam).
Mostanában nagyon sokat olvastam a témáról és nem olyan könnyű megszabadulni ettől a sunyi dögtől, főleg, ha az egész szervezetedben szétterjedt, ott van! Bármikor, akár egy antibiotikumos kezeléstől is, erőre kaphat a candida, pl.: a bélrendszerben és évekig tartó kínzását vérvétellel sem lehet kimutatni.

És szépen lassan akár rákot is okozhat. Hiába minden orvosi segítő szándék, ez a szemét gomba keménykedni akar velem! Ám nekem is nagy felelősségem van ezért a helyzetért! Viszont megteszek mindent az egészségem érdekében. A lényeg, hogy kiderült!

Ui: Múlt hét vasárnap anyuéknál voltunk enni!! Tud a Candida problémámról! Próbáltak úgy főzni hogy minden rendben legyen: hal baconba tekerve, párolt zöldség , amerikai palacsinta xilittel.
Igyekeztem piciket enni, hiszen lassan 2. hete tart a diéta. Ez idő alatt a felére ment le a has puffadásom!
De a lényeg, kb. egy óra múlva döbbenten vettük észre párommal, hogy ismét óriásira vagyok puffadva, mint két héttel ezelőtt!!

A bacon tartósítószeres volt, a zöldség mirelit, az amerikai palacsintába tojás és ugye némi liszt!
Ennyi! Kiderült, már tudom, nagyon kell figyelnem!
A kaja isteni volt… De én épp gyomorfájással küzdök, miközben írok!!

Oszd meg nyugodtan a cikket, lehet sok embernek lehet hasznos!

Gyöngyösi Szilvia - Grandup

Baráti üdvözlettel
Gyöngyösi Szilvia
GrandUp kitalálója, Master Trainer
Fitnesz edző

Check Also

Szálkásodni szeretnél, na és persze minél gyorsabban szeretnéd látni az eredményt?

Mint ahogyan a kockás has is főként a konyhában készül, úgy a szálkás külsőhöz is …