fairplay

Az élet egy nagy játék! De fair play is?

Hogy miért is fontos, hogy gyermekkorban sportolni kezdjünk, minél korábban?

Akik gyermekeiket ebbe az irányba viszik, már tudják a választ. Azon felül, hogy a sport esztétikailag szép testet formál, szemléletmódunkhoz és életfelfogásunkhoz is köztudottan hozzájárul, sőt mi több értékrendet teremthet.

Hogy most miért tört fel belőlem épp ez a téma?  Arra igen egyszerű a válasz.

Ahogy beszélgetek emberekkel, ismerősökkel és barátokkal, látom és tapasztalom azt a hiányosságot az életünkben, amit mindenki szeretne, de valahogy mégis ennek ellenkezőjét tapasztaljuk nap, mint nap. Manapság már halvány árnyékát sem találom a valódi értékeknek.

A sport értékrendre taníthat, megtanít fair play módon játszani és megtanít fair play módon élni.

Aki valamilyen sportot elkezd már gyerekfejjel, jó esélye van rá, hogy beivódjon ez a szemléletmód a mindennapjaiba, bár ehhez még a szülői nevelés elengedhetetlen.

Mi is a fair play?

A wikipédia meghatározása szerint: „A fair play (magyarul kb. sportszerűség) a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméje. A fair play egyszerre jelenti a szabályok, az ellenfél, a bíró döntéseinek, a közönség, valamint a játék szellemének tiszteletét, a csapatszellemet, a lojalitást, valamint az önérzetet a győzelemben éppúgy, mint vereség esetén.

Nos nem lenne jobb,ha fair play módon kezelnénk egymást?

Ha a többség erre vágyik, akkor hol a hiba? Mit rontunk el?

Nyilván ez egy eléggé összetett kérdés. Nem lehet csak egy dolgot górcső alá venni. Gondoljunk csak bele mennyit gyorsult a világ az elmúlt pár évtizedben. Rohamtempóban!

Részben és nagy részben a média hatása ez és a technológiai fejlődésé.

Én már nem tudom követni a különböző kütyüket, hogy mi mit tud és miért jó, miközben a fiatal generációnak ez már lassan csak rutin, pedig még nem vagyok 40.

Még nem vagyok 40 éves, de már nem értem a mostani 20-asok java részét. Én is voltam ebben a korban, én is éltem a világomat, még nem jutott el a tudatomig, hogy milyen felelősségek, kötelezettségek és kölcsönhatások vannak az életben, jól akartam érezni magam és küzdöttem, az akkori életszakaszomnak megfelelő gondokkal, de már akkor is fair play módon igyekeztem élni és viselkedni. Nem mondom, hogy emiatt már akkor nem ért számtalan rossza tapasztalat és rengeteg csalódás, de mindig azt mondtam magamnak, Adrienn te legalább mindennap a tükörbe tudsz nézni!

Szóval a média, tisztelet a kivételnek-mert van ilyen is-, ahelyett, hogy értéket teremtene,  leginkább csak rombol és olyan ’cölöbpéldákat’ mutat a fiatalabb korosztálynak, amiből nincs menekvés. Ha a csatornákat váltogatom, mindenhol csak veszekednek. Konfliktus és veszekedés.

banner_660x85

Lassan bevezethetnék már az általános iskolában a konfliktuskezelés témakörét, mert a tévéből szinte csak az ömlik, hogy ha konfliktus van, kizárólag veszekedéssel, helyesbítek, ordítozással lehet megoldani. És a gyerek ezt látja..Jó esetben otthon nem.

A sok valóságshow, amiben lassan már nem tudják hova fokozni az ingereket, a szex már mindennapos eseménynek tűnik, mi lesz a következő, hova tovább…Talán Arnold Schwarzenegger régi filmje a következő ingerküszöb? A menekülő ember? Eljutunk még idáig? Én mindenesetre már rég kiszálltam a fazékból..brekk brekk

Mindig önfejű voltam, de szüleimnek köszönhetően a helyes értékrendet megtanultam.

Nem irigylem a mai kor szülőit, azokat, akik szeretnék normálisan felnevelni a gyerekeiket, szeretnének értékrendet adni a kezükbe, szeretnék, ha gyermekük becsületes, tisztelettudó, segítőkész és őszinte ember lenne. Nem könnyű, de akkor is azt mondom ez a kötelességünk és csak ez lehet az út, semmi más!

És hogy ide hogy vág bele a sport?

Ha a gyerek kiskorában már belekerül egy közegben, ahol teljesíteni kell, ahol van cél, ahol van kihívás, rendszeresség, ahova, ha odateszi magát, van eredmény és siker, ahol meg kell tanulnia csapatban játszani, ahol meg kell tanulni, mi az a tisztelet! Vagy, hogy hogyan ossza be az időt magának, hogy a házi feladatra, az edzésekre, a vizsgákra, a családra és a barátokra, kikapcsolódásra is maradjon ideje? Akkor ő már jó úton jár.

Nem beszélve egyéb pozitív hatásairól: Javítja az állóképességet, kitartásra tanít, immunrendszere erősödik, önbizalmat ad, csökkenti az érzelmi problémákat, a kapcsolatteremtő képessége fejlődik,

És még valami, aki kisgyerekkorban hozzászokik a rendszeres sportoláshoz, annak beleivódik a hétköznapjaiba, az már olyan lesz számára, mint másnak, hogy felöltözik reggelente.

Így felnőtt, sőt idősebb korban is igényli az aktivitást, így az egészséges életvitel szinte borítékolható.
Ha tetszett a cikk, szólj hozzá, vagy oszd meg!

Szántó Adrienn - személyi edző

Szép napot kívánok,
Szántó Adrienn
Stott Pilates®, Garuda®, TRX® tréner

Check Also

Candida diéta

Candida – az ezerarcú “gyilkos”

Évek óta igyekszem egészségesen étkezni – több kevesebb sikerrel!! De az utóbbi 1-2 évben szinte …