Zsírégető edzésmódszerek

A zsírégető edzésmódszerekkel kapcsolatban bizonyos kérdések merülnek fel, mint pl: mit , mikor, mennyi ideig, milyen gyakran, stb. Mindenkinek a saját céljainak, igényeinek, egészségi állapotának megfelelően kell kiválasztania a megfelelő mozgásformát, szem előtt tartva az edzés előnyeit, hátrányait. De lássuk, milyen zsírégető edzésmódszerek léteznek.

Többféle módszer létezik a hatékony zsírégetésre. Az én egyik kedvencem, ami egyben az egyik legnépszerűbb is, a következő:

Kardió edzés reggel, méghozzá éhgyomorra

Sok fitness versenyző is ezt alkalmazza szálkásítás alatt. Reggeli állapot igen ideális ahhoz, hogy a szervezet rögtön a zsírraktárakhoz nyúljon. Hátránya abban mutatkozik meg, hogy nagy az izomveszteség is, azonban ezt egy fehérje turmix elfogyasztásával viszont kompenzálhatjuk, ami lejjebb nyomja a kortizol szintünket is. A fehérjeturmix egyébként remekül beiktatható edzés elé, illetve mellé is. A reggeli edzés előnyei mellett az esti edzés hátrányai nagyobbak. Sokan gondolják, hogy lekardióznak és nem esznek már, viszont ez megzavarhatja az alvási ciklusodat, ráadásul nagyon nagy az izomveszteség is.

Hosszú, alacsony intenzitású kardió

Ennek előnye, hogy azonnal zsírból nyeri az energiát. Itt arra kell figyelni, hogy minimum 60 perces idő intervallumnak kell eltelnie és figyelni kell a pulzus tartományunkra is. Ez a módszer jó kezdőknek, időseknek, sérülésből gyógyulóknak, akik még nem fittek, vagy túlsúlyosak. Hátránya viszont az időtakarékosságban mutatkozik meg, illetve az edzés utáni zsírégetés is elmarad.

Közepesen hosszú, közepes intenzitású kardió

Hasonlóan a lassú kardióhoz, itt is érdemes a pulzusodat mérni (pl. egy Polar órával), bár annak a felső tartományában kell lenned. Remekül égethető vele a zsír, igaz itt is minimum 45 percet kell edzened, viszont ebben az esetben már tapasztalható edzés utáni zsírégetés is.

Rövid, magas intenzitáson végzett kardió

Ennek az edzésnek nagy előnye az időtartama, ami 15-25 percet jelent. A magas intenzitású, rövid időtartamú erőfeszítést váltogathatod a rövid időtartamú, alacsony intenzitású pihentető periódussal. Nagyobb edzés utáni zsírégetés megy végbe. Rizikó a kezdők és a rossz egészségi állapotban lévők számára, ez a módszer jelentősebb figyelmet igényel!!

Figyelj oda, hogy milyen gyakran edzel, mert a minden napos kardió igaz, hogy több kalória elégetést és gyorsabb anyagcserét eredményez, viszont fennáll a túledzés, illetve az izomvesztés veszélye is. Ha figyelembe veszed az előnyöket és a hátrányokat, akkor a rövidebb, de gyakoribb edzések bizonyulnak jobbnak.

Egy kérdés: Te ezek közül melyik edzésmódszert fogod választani?
Válaszolj a lentebb található komment mezőben!

Kanti Bogi - fitness modell, személyi edző

Baráti üdvözlettel:
Kanti Boo
Fitness modell
Személyi edző

Check Also

fitnesz mítoszok

7 női fitness-mítosz

Másképp kell edzened nőként, mint a férfi sportolóknak? Ha az alakformálás, esztétikus izomépítés a célod, …