nők a sportban

Nők a sportban

Történelem pár szóban

Az első írásos dokumentum, amely a nők sportjáról szól Hammu rabbi babiloni királytól származik i.e. 18. századból. Ő volt az első aki nem tett különbséget a két nem közötti testnevelés szempontjából.

Spártában viszont női tanárok foglalkoztak a nők fizikai fejlesztésével. Tehát a nők sportja nem új keletű. Ennek ellenére hivatalosan csak az i.sz. 16. századtól vehettek részt a nők pl íjászatban, labdajátékokban, lovaglásban, korcsolyázásban.

Magyarországon az 1868. évi népiskolai törvény teszi kötelezővé a testnevelést a lányoknak is. 1896-ban viszont még mindig nem engednek nőket indulni az athéni olimpián. Okai azok a tévhitek voltak, mely szerint nem lehet a női szervezetet intenzíven terhelni. Ma már tudjuk, hogy ennek majdnem az ellenkezője az igaz: a női szervezet a hosszú, monoton igénybevételt jobban bírja.

Fizikai-biológiai áttekintés

  • kisebb a súly eltérő a zsír-izom aránya
  • karcsúbbak a csontok, az emelőviszonyok kedvezőtlenebbek
  • a kötőszövetek lazábbak, sérülékenyebbek

Mégis 10-12 éves korig a különbségek teljesítményben nem számottevőek. (ezért van általános iskola 5. osztályig együtt a testnevelés óra) 14 éves kortól a nők erejét 1/3-dal a férfiakét 2/3-dal lehet növelni főleg erősportágakban.      Az állóképességi sportokban viszont nem ismert a nők terhelhetőségének felső határa, teljesen egyenrangúak a férfiakéval. Míg az erősportágakban természetesen nagy a különbség sőt az orvosok nem is ajánlják nőknek, addig pl. a középtávfutásban csupán 10 % , ráadásul a nők teljesítménytartaléka kedvezőbb.
nők a sportban

Pszichológiai hatások

Edzők válaszai arra a kérdésre –nehezebb-e a nőkkel foglalkozni?:

  • a nőknek az oltárhoz vezetés a legfontosabb dolog
  • a nőkre nem lehet számítani, rögtön odébbállnak, ha csak csúnyán nézek rájuk…

Ez a két válasz a kivétel, mivel a többiek mind ezt mondták: szorgalmasabbak, kitartóbbak, minden keménység mellett megmaradtak nőknek, edzhetőbbek, jobban tűrik a monotóniát, szívósabbak is. Szülés után, olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetükben, amitől jobb eredményekre képesek, mint valaha. (ezt én is tapasztaltam)

A sikeres üzletasszonyok, kimagasló karriert befutott nők többsége sportoló volt, de legalább is rendszeresen sportolt vagy sportol most is. Az üzlet világában az oly fontos akaraterőt, a másik tiszteletét a sportban tanulták meg és ezt az élet minden területén hasznosítják.

Párkapcsolatban és a háztartásbeli problémákkal is jobban megbirkóznak, türelmesebbek, munkavégzésük pontosabb és rendszerezettebbek, ugyanúgy, mint az edzésmunkában . Ráadásul a sportolók többsége sportolót választ párjául így a gyermekek is valószínű sportbarát lesz.

banner_660x85

Mindemellett nem egyszerű a sportoló nők élete, főleg, ha már van családjuk. Meg kell felelni az átlagos elvárásoknak, gyereknevelésben, házimunkákban, munkahelyen, a társkapcsolatban. Ezek a problémák még fokozódnak, ha a hölgyeknek egyedül kell ezekkel szembenézniük.

Mégis azt kell mondjam semmi nem ér többet annál, ha egy megnyert verseny után magamhoz ölelhettem a fiaimat, akik (remélem) a büszkék édesanyjukra. Sosem felejtem el mikor a fiam az érmekkel, kupákkal teli vitrin előtt állva fogadkozott, hogy egyszer majd Ő nyer nekem ilyeneket, meglássam. J

Amíg a sport, az edzés a legfontosabb az életükben, addig nem kell aggódnom, hogy milyen társaságba keverednek, vagy hogy isznak, drogoznak, cigarettáznak-e, mert nem ez az életcéljuk. A sport tiszteletre, tisztességre, kitartásra, egészségre neveli őket. És ebben a legnagyobb szerepe, az aki legjobban tudja a jó irányba terelni a gyermekeit: az a NŐ az Édesanya.

Remélem érdekesnek találtátok ezt a kis szösszenetet és esetleg inspirál Benneteket a sportolásra, mozgásra és az erre való nevelésre.

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, mondd el a véleményed!

Bödő Csilla fitness edző

Baráti üdvözlettel:
Bödő Csilla
Fitness edző
Kick-box világbajnok

Check Also

fitnesz mítoszok

7 női fitness-mítosz

Másképp kell edzened nőként, mint a férfi sportolóknak? Ha az alakformálás, esztétikus izomépítés a célod, …