Fitnesz tévhitek 1/8 – helyi zsírégetés

Mítoszok, hiedelmek, közkeletű félreértések a fitnesz világából. Információk, amiket sokat hallunk a médiában, jól csengő hirdetésekben, ám meglehetősen sok esetben ezek az állítások hamisnak bizonyulnak, valótlanságot tartalmaznak. Lépten nyomon belefuthatunk ilyenekbe, amik végezetül azt eredményezik, hogy totális félreértések közepette éljük életünket. Pár szemléletes példa felidézésével szeretnék egy picit segíteni abban, hogy megértsük: nem szabad mindent elhinni. Ezek a példák kivétel nélkül elhangzottak, nem is egyszer.

Hogyan fogyjunk has és comb tájékról? A lokális zsírégetés mítosza:
“A hasamról meg a combomról szeretnék fogyni.”

Ez az egyik leggyakoribb mondat, amivel pályafutásom során találkozom. Olyan, hogy lokális zsírégetés, azaz hogy tudatosan egy bizonyos testrészről fogysz, nincs. Nem létezik.

A fogyás egy elég bonyolult biokémiai folyamat és kollektíven történik. Részben genetikailag kódolt a fogyási folyamat, a zsír lebontás sorrendje, mert létezik olyan, hogy elsődleges zsírraktár. Ez az a terület ahová leghamarabb rakódik le a zsír és többnyire innen is a legnehezebb eltávolítani, de ez nem befolyásolható.

Hiába csinál valaki 1000 felülést naponta, attól még nem a hasáról fog eltűnni a felesleg (maximum az izomszövet erősödése miatt kicsit tónusosabbá válik a terület). Tekintve, hogy maga a felülés nem tartozik a kifejezetten energiaigényes mozgások közé, így “zsírégetés” szempontból még csak nem is előnyös gyakorlat erre a célra.

Javaslat: a rengeteg hasprés és felülés helyett menj el egy órácskára a szabadba sportolni. Fitwalkozz, kocogj, kerékpározz egy nagyot. A “hasi zsírégetésre” ez eredményesebb, mint a hasizom erősítő gyakorlatok.

Szerző: Bánhegyi Gergely (www.banhegyigergely.hu)

ati02

Baráti üdvözlettel, a sikereid elkötelezett híve:

Csont Attila
Az alakformálás és önbizalom fejlesztés hazai specialistája

Köszönöm, ha megosztod ezt a cikket!

Check Also

fitnesz mítoszok

7 női fitness-mítosz

Másképp kell edzened nőként, mint a férfi sportolóknak? Ha az alakformálás, esztétikus izomépítés a célod, …