SZEDEG – Türk Balázs – a Strong Body kitalálója

Mi ez a Strong Body?

Képzelj el egy edzést, amely több sportág mozgáselemét vegyíti, mint például az atlétikát, a súlyemelést, az evezést, az úszást, küzdősportot vagy a tornát.
Az edzés lényege, hogy egy meghatározott ideig vagy ismétlés számig dolgozunk az egyik szeren, majd átmegyünk a következőre és esetenként az azt követőre. Az edzés sokszínűsége ellenére mégis egységes képet alkot, ugyanis mindent egyszerre fejleszt. Javítja a keringést, a légzést, az állóképességet, a kitartást, az erőt, a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket, a mozdulatok pontosságát, a hajlékonyságot, valamint növeli a teljesítményt, a gyorsaságot. Változatos, és sokoldalúan fejlesztő gyakorlatokkal érhetjük el célunkat. Intenzív, magas erőfeszítést igényel, így az anyagcserére, erőre, izomtömegre is pozitív hatással van.
Nagyon jó zsírégető edzésmódszer!
Kezdők és magasabb mozgáskultúrával rendelkezőknek egyaránt ajánlott!

 

Mesélnél egy kicsit a tanulmányaidról, és arról, hogy a Strong Body előtt mit csináltál?

Az általános iskolát, Debrecenben végeztem, a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Azt hiszem elsős voltam, amikor édesanyám beíratott karatéra, igaz sokáig nem csináltam, mert annyira nem kötött le. Utána jó pár évig futballoztam, de ezzel párhuzamosan mini kézilabdáztam, ami megint csak egészen sikeresen ment abban a korosztályban. Volt egy negatív élményem, ezért abba hagytam a futballt egy kis időre, viszont a kézilabda az végig kísérte az egész általános iskolás éveimet.

Már az iskolában is inkább a sporttal és az ahhoz való hozzáállással tűntem ki, mint a tanulmányi eredményemmel, mert nem voltam túl szorgalmas e téren. A testnevelés óra volt a kedvencem. Sose felejtem el, mindig ott voltunk az iskolában már reggel háromnegyedhétre és toporzékoltunk a tesiterem előtt. Debrecenben tanultam tovább a Baross Gábor Szakképző Iskola és Kollégiumban két évig fémforgácsolónak, majd gimnáziumként tovább. Itt érettségiztem, de nem kaptam szakmát, mert közben változások történtek az oktatásban. Maradtam ötödéven, technikumon, de nem sok értelme volt, ezért szüleim hatására otthagytam. Azt mondták, hogy eddig is a sport játszott szerepet az életemben, ezért beadtam a felvételimet Szegedre, Egerbe, valamint Pécsre testnevelő – rekreáció szakra. A Szegedi Tudományegyetemre nyertem felvételt, így kerültem ide, ahol testnevelő tanár, rekreációs szakember végzettséget szereztem. Ezt követően elvégeztem a sportkommunikátor szakot, ezzel párhuzamosan két mesterképzést is, Budapesten a Semmelweis Tudomány Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Karán a sportmenedzsert, Szegeden pedig a testnevelést.

Hogyan jött az ötlet, hogy megalapítod a Strong Body-t?

Nagyon egyszerűen, az EHÖK-ön voltam, mint sportreferens egész pontosan négy évig, és megkértek, hogy tartsak én is órát. Aerobic és az ahhoz hasonló zenés, ütemes mozgásokban nem vagyok otthon, én a sajátos kis verziómat akartam belevinni. Ez tényleg az alapoktól kezdődött, hárman vagy talán négyen indultunk a legelső órán. Nagyon sok mindent vettem azokból az edzésekből, amit ezelőtt csináltam, illetve rengeteget hoztam a tesi szakról, akár a gimnasztika, akár a tornaórákról, és egyéb kurzusokról.

Elmondanád, hogy tulajdonképpen mi is az a Strong Body? Kiknek ajánlanád ezt a fajta sportágat?

Ez igazából nem egy sportág, hiszen különböző sportok elemeit vegyíti, konkrétan ilyen sportág nincs. Mindenkinek ajánlanom 0-99 éves korig azoknak, akik tényleg keresik a kihívást. Itt igazából nem egy képességre fókuszálunk, hanem az összes mozgáshoz kapcsolódó képességet igyekszünk fejleszteni. A cél, hogy egyszerre legyünk ügyesebbek, kitartóbbak, erősebbek. Nagyon sok technikai elemet veszünk akár tornából vagy gimnasztikából. Ezek természetes gyakorlatok, egyszerű mozgások, még állatutánzó elemek is vannak, amik nem olyan egyszerűek, de annál inkább hasznosak.

Miért pont Strong Body lett a neve az edzésnek?

Gondolkodtam, hogy mi legyen a neve, Bazsi-fitnesz? Hát ez így nem hangzik túl jól, és ez nem is én vagyok, mert nem szoktam önmagam fényezni. Rengeteget gondolkodtam, hogy mi legyen a neve, ezért leültem a webfordító elé, és beírtam, hogy „testedzés; erős testedzés” és így jött a Strong Body. Az elején egyébként úgy volt, hogy Body Strong lesz, de jobbnak találtam fordítva. Egyszerűt szerettem volna, aminek mögöttes tartalma is van, így ha belegondol az ember, hogy vajon mi is lehet, akkor azért valami sejtése van róla.

Gondoltad volna, hogy a kezdeti mindössze 4 főből 192 lesz, és ez még folyamatosan nő?

Nem gondoltam az elején, de az is hozzá tartozik, hogy ebből a 192 főből nem mindenki aktív. Aki aktívnak mondható szerintem az körülbelül 80-100 fő, ők rendszeresen részt vesznek akár az edzéseken, és követik a Strong Body facebook oldalát.

Milyen érzés, hogy ilyen sikeres vagy a munkádban és emellett még egy remek összetartó közösséget is kialakítottál?

Ezt nehéz megítélnem, hogy én sikeres lennék-e, mások is értek el ennél sokkal nagyobb sikereket, ha más úgy látja, hogy ez sikeres, annak örülök. Úgy gondolom, hogy ebből még sokkal több mindent ki lehet hozni és ki is szeretnék, szóval nem fogok a babérjaimon ülni, és veregetni a vállaimat, hogy milyen király vagyok. Eddig jó úton haladunk, de úgy gondolom, hogy még nem vagyok sikeres a munkámban csak részsikereket értem el.

Mit érzel, amikor az SB-k mondják, illetve te magad is észreveszed rajtuk a változásokat, amik nagyrészt a Te edzéstervednek köszönhetőek?

A legelső találkozás alkalmával mindenkit próbálok képszerűen rögzíteni az agyamban és utána folyamatosan követem, hogy hogyan fejlődik, akár technikailag az adott gyakorlatban, és természetesen külsőleg is, hiszen a legtöbben azért járnak, hogy meglegyen a várt eredmény a küllemén is.

Hogyan képzeled el a Strong Body-t 5 év múlva?

A képem, amit szeretnék látni az úgy, nézne ki, hogy lenne egy saját termem, amit én üzemeltetnék, a sajátos felszerelésekkel, ami a Strong Body Traininghez kellhet. Oda továbbra is járnának a meglévők és akár még bővülhetnénk is. Azt gondolom, ha még nem is nyereséges, de nem is mínuszos akkor már annak is örülök, mert én nem munkaként fogom fel, hanem szerelemként. Tehát egy termet szeretnék, egy saját rendet szeretnék építeni, ami nagyon sok utat megnyitna, akár a sporttermékek, táplálék kiegészítők vagy eszközök terén. Ötletem rengeteg van, csak ez ettől nehezebb és én sem vagyok egyszerű eset.

Milyen munkahelyi tapasztalataid vannak eddig? A Strong Bodyn kívül dolgozol-e még valahol?

A napom nagy részét a Makói Kálvin Téri Református Általános Iskolában töltöm, ahol testnevelő tanárként dolgozom. Próbálom a gyerekeket testileg nevelni, de nem csak testileg, hanem próbálok jobb embert faragni belőlük, ami úgy hiszem, hogy eléggé sikeres úton halad. Úgy látom, hogy talán szeretnek és kezdenek elfogadni. Emellett személyi edzősködöm, itt is próbálok az embereknek pozitív példát mutatni, ez nyilván az én életvitelemből adódik, mivel ezt nem kényszerből csinálom, hanem megint csak szerelemből. Úgy gondolom, hogy így jó az életem és nyilván lesz is jobb tőle. A maradék időmet pedig a csoportos edzések, a Strong Body teszi ki. Ide nagyon-nagyon szeretek járni, mert én is sokszor felüdülök, felpezsdülök. Természetesen van ennek az ellenkezője is, de az elhanyagolható, ha az edzések 100%-át nézzük.

Lényegében egy átlagos napom reggel 6 órakor kezdődik és este 11-kor vagy éjfélkor ér véget, de ez így kerek, mert imádok emberekkel foglalkozni, és egész nap azt csinálom, amit szeretek.

Mivel töltöd szívesen a szabadidőd? Van-e valami hobbid?

Igazából ez annyira kitölti az életemet, hogy másra nem nagyon marad idő, de ha még is, akkor szeretek filmet nézni, imádom a zenét, zenélgetek is, valamint szívesen töltöm az időm a szabadban kerékpározással, pecázással és persze a barátaimmal.

Van-e esetleg példaképed?

Konkrét személy nincs, de van néhány olyan ember, akire felnézek, azért, amit elért az életben. Vegyük alapul édesapámat, hogy honnan kezdte az életét és hová ért el. Az élethez való hozzáállása az példaértékű számomra. Más emberek életéből is próbálok meríteni, de nincs egy adott személy, akit példaképemnek tekintenék. Van olyan sportoló, akinek a kitartása és az alázata nagyon tetszik, és példakép szerűen tudok ránézni.

Az SB-t egy kicsit félretéve milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Szeretnék sokáig tanítani, hogyha a magyar állam és a politika megfelelő feltételeket fog nyújtani nekünk, pedagógusoknak, ahhoz hogy elérhető legyen egy olyan pályamodell, hogy meglehessen élni belőle. Maga a munka az nagyon tetszik, és szép sikereket lehet benne elérni.

Valami vicces sztori a sporttal kapcsolatosan?

A legtöbbet a főiskolán eltöltött éveimben nevettem, nagyon sok jó élményem van. Ha egyet kellene kiemelni, akkor azt emelném ki, amikor nyilván egy bulit követően kötelező sportszakmai gyakorlatunk volt és én elnéztem a kézilabdásokhoz, mert odajárt az egyik kézilabdás cimborám, ő egyébként régen birkózó volt, bár nem állt olyan rossz barátságban a labdával sem. Akkor éppen jobb szélső voltam, ő pedig mellettem volt és dobta nekem a labdát, de körülbelül olyan 6-7 méterrel fölém dobta és én néztem rá bambán, meg ő is nézett rám értetlenül… kérdeztem tőle, hogy: „Hát, de Laci ezt, hogy gondoltad? ” – erre csak annyit tudott mondani, hogy – „Hát Bazsikám, nyúlni kell, mint a pulóver! ”

Laci egyébként az egyik legkedvesebb cimborám a mai napig, igaz most már keveset találkozunk, de felejthetetlen élményeket tudhatunk a magunkévá, és nagyon kedvesen emlékszem még mindig vissza ezekre.

Van-e valami mottód, ami jellemző az életstílusodra?

Éld az életed, míg teheted!- Ez mindenféleképpen, mert mindent ki kell próbálni az életben, amit csak lehet, és ameddig lehet.

Egy dolgot nem vehetsz meg, az időt! – Ami elmúlik, azt sajnos nem lehet megvenni, ezért ki kell használni minden percet.

Mi a véleményed Fecóról, az SB másik edzőjéről?

Egy kiváló felfogással és hozzáállással rendelkező fiatal srác. Nagyon ritka az olyan ember, aki annyira megbízható, mint Ő. Nagyon fontosnak találom, hogy előre kitűzött célokkal maga előtt tervezi és éli életét, minden Strong Body számára kiváló példaképként jelenhet meg ha éppen rossz útra téved a delikvens

Elérhetőség: http://strongbody.hu/

Check Also

Ferencz Zsófia - közgazdász, fitness edző

Ferencz Zsófia – közgazdász, fitnesz edző

Gyerekként az úszás volt az első olyan sport amit évekig űztem, rengeteg élményt, tapasztalatot szereztem …